Bengt Östes stora förändring – efter svåra familjetragedin
Bengt Öste var Mr Rapport med hela Sverige. Men det inte alla vet om är den svåra familjetragedi han drabbades av i början av 1980-talet.
Det händer ibland att Claes Elfsberg får smeknamnet Mr Rapport. Men den verklige Mr Rapport är egentligen Bengt Öste, den man som som ledde just Rapport under många, många år. Bengt Öste syntes i rutan mellan 1978 till 1992. I imponerande 14 år, med andra ord. Innan tiden på Rapport arbetade Bengt Öste på Svenska Dagbladet, både som editionschef och biträdande redaktionssekreterare. Han var dessutom redaktör och ansvarig utgivare för Idun/Veckojournalen under några år på 60-talet.
Bengt Östes fru och barn
Bengt Östes trygga framtoning älskades av svenskarna hemma i tv-sofforna. 1989 belönades Bengt Öste av Hörselfrämjandet och fick priset Bästa nyhetsankare. Förutom att han brann för nyheter så hade Bengt Öste också en stor passion för fiske. Han skrev flera böcker och medverkade också i programmet Visst nappar det.
Bengt Öste föddes i januari 1927. Han gifte sig första gången år 1950 med Ann-Margret Holmgren. De fick barnen Jonas år 1951 och Marie år 1953. Andra gången gifte han sig 1956 med Gertrud Goldbeck-Löwe. De fick döttrarna Viveca, född 1958, och Giggi, född 1960, ihop.
Bengt Östes fruktansvärda familjetragedi
1983 hade Bengt Östes barn åkt till Tyresö för att tillsammans överraska föräldrarna med middag när de kom hem efter en resa. Giggi och systern Marie stod och pratade på en granntomt när en bil med hög fart körde över diket, in på tomten och körde över dem. Bilisten var påverkad av både alkohol. Marie var gravid och förlorade i olyckan sitt barn, Bengt Östes barnbarn. Giggi fick svåra hjärnskador och blev förlamad, hon förlorade sin ena fot. Läkarna gav inget hopp. Man förklarade för makarna Öste att dottern var ”icke-rehabiliteringsbar” och skulle bli sängliggande resten av livet. Då var hon 23 år.
– Det var tur att familjen vägrade. De ställde upp allihop så jag kunde flytta hem till mamma och pappa, har Giggi berättat i en intervju.
Föräldrarna gjorde research, också utomlands. Giggi fick intensiv träning.
– Jag är glad över att ha en pappa som var känd, det tror jag hade stor inverkan, säger Giggi.
Olyckan innebar givetvis en stor livsförändring. På alla plan. Både Bengt och hans hustru engagerade sig efter olyckan i Hjärnkraft, en förening för rehabilitering av hjärnskadade. Dessutom startade man föreningen KRAM, Kampen mot rattfylleriet angår mig. Bengt Östes var en av dem som kämpade för att gränsen för rattfylleri skulle sänkas till 0,2 promille.
Bengt Östes sista svåra tid
1996 började Bengt Östes minne att bli sämre. Läkarna upptäckte en godartad tumör, som de senare opererade. Därefter fick Bengt en diagnos: alzheimerliknande demens. De sista åren i livet bodde Bengt Öste på S:t Eriks äldreboende, som har gruppboende för demenssjuka.
– Där hade han det jättebra och fick en mycket god omvårdnad, förklarade Gertrud Öste, hustrun, i en intervju med Expressen.
Bengt Öste somnade in den 5 juni 2004. Han blev 77 år gammal.