Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Carl-Ivar Nilsson från Hem till byn höll sin hemlighet i 50 år – sedan förändrades allt

10 jul, 2023
Fotograftt
Han spelade han Willy Strid i SVT:s älskade Hem till byn. Det få vet om är dock att Carl-Ivar Nilsson i många år bar på en stor hemlighet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idagBrand logo
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idag

Hem till byn sändes under 35 år och är en av SVT:s mest älskade serier någonsin. Till en början var den tänkt att bli sex avsnitt lång. Så blev det inte. Serien kom att bli Sveriges mest långlivade – någonsin.

– Min och regissören Jackie Södermans tanke var att göra en serie som var lika stillsam som att åka ut på landet och träffa några bekanta. Inga Dallas-intriger eller något sådant utan bara ett väldigt stillsamt liv med folk som lyssnar på väderleksrapporten och jobbar med häst och plog och råkar ut för myndigheternas ingripande. Jag trodde aldrig att det skulle räcka till mer än sex avsnitt, har seriens skapare, Bengt Bratt, berättat för Svensk Damtidning.

Annons

Serien blev en omedelbar succé då den kom, 1971. Senare återkom den, med nya säsonger, år 1973 och 1975. Nästan fyra miljoner svenskar bänkade sig för att se tv-avsnitten – med samma skådisar, samma regissör och samma manusförfattare.

Efter 1975 var det slut. Trodde alla. Så blev det dock inte.

– Jag trodde absolut inte att det skulle bli mer. 20 avsnitt hade det gått då. Men sedan återkom vi 1990 och gjorde, i olika omgångar, 32 avsnitt till fram till 2006, har Bengt Bratt berättat.

Annons

Hem till byn är en unik serie. Den sändes i 52 avsnitt under totalt 35 år. Med samma människor i rollerna. En av dessa är Carl-Ivar Nilsson, som spelade Willy Strid. Carl-Ivar Nilsson gick bort 2004. I en lägenhetsbrand. Han blev 64 år gammal.

– Det var en tragedi, att han gick bort i den där olyckan, har Bengt Bratt.

Avslöjade sin hemlighet i ett tal

Innan sin död avslöjade han dock den hemlighet som han så länge dolt. Många trodde att Carl-Ivar var en kvinnokarl. Det var i alla fall så han var känd, för kollegor och publik. På sin 50-årsfest berättade han dock sanningen. Han var homosexuell och förälskad i sin Dan Engström.

Annons

I ett tal berättade han om sina ”honungsburkar”.

– Den första honungsburken heter Liz Nilheim, den andra Tusse Hjorthén och sedan har jag en burk kvar och den heter Dan, ska han ha sagt i sitt tal.

– Det (talet, reds. anm.) var rörande och inspirerande. Teatervärlden har alltid varit väldigt konservativ så jag kan bara ana hur tufft det måste varit för Carl-Ivar som kom från vänsterrörelsen, har vännen Rickard Wolff sagt.

Carl-Ivar Nilsson hade en son, vid namn Carl Pontus Hjorthén, som han fick tillsammans med Liliane Hjorthén. 2009 släppte Carl Pontus en dokumentär om sin faders liv och relationen pappa och son emellan. Dokumentären heter Hemligheten och tar också upp Carl-Ivars dubbelliv. I dokumentären berättar Carl Pontus om hur hans far, som ung, skickades till en psykiatriker för att bli botad från sin homosexualitet.

Annons

I slutet av juli 2004 begravdes Carl-Ivar Nilsson. På plats i Allhelgonakyrkan i Stockholm fanns närmare 130 kollegor och nära vänner.

Bland andra kom Pia Degermark, Ann Zacharias, Per Mattsson, Peter Haber och Carl-Ivars sambo Dan Engström.

Annons