Cornelis Vreeswijks starka framträdande före sin död
Bara året före sin död gästade han Carl-Anton i Vita bergen – och framträdandet får alla att börja gråta.
Få personer har varit så ikoniska i svensk musikhistoria som trubaduren Cornelis Vreeswijk. Trots att det har gått 35 år sedan hans död minns vi fortfarande hans vackra låtar och visor, och hans speciella artisteri.
Trubaduren växte upp i Nederländerna men flyttade till Sverige vid 12 års ålder, och slog igenom som vissångare på 1960-talet. Han gjorde då både sina egna låtar och tolkade andra artister, som Evert Taube, Povel Ramel och Bellman. I dag är Cornelis främst ihågkommen för sina egna låtar, där många har blivit klassiker som sjungs på både skolavslutningar, bröllop och begravningar. Med verk som Somliga går med trasiga skor, Brev från kolonien och Turistens klagan lämnar Vreeswijk ingen oberörd.
Cornelis sjukdomskamp
Men artisten, som också var skådespelare, levde ett komplicerat liv fullt av missbruksproblem, bråk och sjukdomar. Sonen Jack Vreeswijk, som också gjort en karriär av att sjunga sin fars låtar, har berättat att Cornelis hade perioder han inte mådde bra – men att han var en fin förälder.
– Farsan var kärleksfull och generös och ville alltid väl, även om det inte alltid blev så bra. Han var en rätt bra farsa, som var lugn i humöret. Sedan fanns det ju perioder när han inte mådde så bra, och då var det väl kanske en annan sak, har Jack Vreeswijk berättat för sajten Land.
Cornelis sista tid i livet kantades av sjukdom och bristande ork, när cancern spred sig i kroppen, och han gjorde allt färre framträdanden. Bara ett år före sin död uppträdde Cornelis Vreeswijk i underhållningsprogrammet Carl-Anton i Vita bergen, och blev ett av hans sista kända tv-framträdanden. Den känslosamma versionen av Cecilia Lind är svår att inte beröras av.