Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Cyndee Peters lämnade Sverige – efter 40 år

12 okt, 2022
AvAino Oxblod
FotografTT.
Gospelstjärnan Cyndee Peters var en välkänd artist i Sverige, med låtar på Svensktoppen och topplacering i Melodifestivalen.
Men efter 40 år av framgångar i Sverige valde amerikanen att flytta tillbaka till sitt hemland USA – efter att ha förlorat maken.
– Tanken har mognat fram under de senaste åren, sa hon till Dagen 2011.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Cyndee Peters, i dag 76, föddes och växte upp i den amerikanska delstaten North Carolina efter andra världskriget, och det dröjde inte många år i livet innan hon insåg vad som var hennes grej – att sjunga i kör. Redan i tidig skolålder började hon sjunga i kyrkans kör och inspirerades av de duktiga körledarna.

Att hon vid 23 års ålder skulle flytta till Sverige var inte självklart, men ändå var det så det blev. En sommardag 1969, efter att ha rest runt i Europa, landad Cyndee Peters på Arlanda. Via vänner hade hon fått kontakt med en Lasse Strandell som skulle visa henne runt i den svenska huvudstaden.

– Jag glömmer aldrig den dagen. Lasse hämtade mig på Arlanda i sin Volvo Amazon och allt stod i blom. Vi tog den gamla vägen från flygplatsen till Täby och rapsfälten lyste gula och himlen var knallblå. På bilradion spelades Jan Johansson. De starka färgerna, kontrasten mellan det gula rapsfältet och den blå himlen och musiken i radion var makalöst vacker, jag älskade allt jag såg och hörde. Det var som om Gud hade tänkt ut en plan för att lura mig att stanna kvar i Sverige, har hon berättat i en intervju med den kristna tidningen Dagen 2011.

Annons

Gifte sig samma år

Cyndee och Lasse föll blixtsnabbt för varandra, och redan senare samma år gifte de sig. Men att som afroamerikansk kvinna flytta till Sverige 1969 kom med en del problem och kulturkrockar.

– Det fanns väldigt få svarta kvinnor här, jag såg aldrig någon annan. Jag kände mig ibland betittad och det tog ett tag innan jag förstod att det inte var nedlåtande blickar utan att det var av nyfikenhet. Jag kunde inte förstå varför de var så nyfikna på mig, säger hon till tidningen.

Cyndee Peters 1980.

Under 1970-talet började Cyndee Peters arbeta som musiker och sångerska i Sverige, och började arrangera gospelkonserter, där hennes projekt Black people's music i dag har omfattat över 80 000 körsångare genom åren. Hon släppte dessutom flera låtar som hamnade etta på Svensktoppen, och 1987 kom hon trea i Melodifestivalen.

Annons

Flyttade tillbaka – efter makens död

1985 drabbades Cyndee Peters av svår sorg, när maken Lasse, som hon hade flyttat till Sverige för, hastigt gick bort. Under åren har artisten rest fram och tillbaka till släkten i USA, och under 2000-talet växte en hemlängtan fram.

Cyndee Peters medverkade i Alla tiders Melodifestival 2005.

– För fem år sedan kom tanken att jag ska återvända till USA. Jag har hela tiden litat på mina känslor. Hela idén har bekräftas och det är en mognad. Sverige har varit mitt drivhus, där jag levt i både medgång och motgång. Jag har fått utveckla mig i Sverige, säger hon i Dagen-intervjun.

Annons