Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Dana Dragomir sålde för miljoner – tvingades bli spion

05 apr, 2022
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med soundtracket till Mio min mio blev Dana Dragomir en världsberömd panflöjtist.
Men vägen till att sälja för miljoner och hitta kärleken i Sverige var lång – och började med att hon tvingades bli spion.
– Det var ju rena utpressningen, har hon sagt i Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Att bli en världsberömd panflöjtist är det inte många som kan stoltsera med, men Rumänien-födda Dana Dragomir, idag 57, är ett av undantagen. Sex år gammal började hon studera musik i Bukarest, där hon efter åtta år som pianist hittade panflöjten.

Redan vid 16 års ålder började Dana uppmärksammas för sin musik, och hon blev ett allt mer internationellt känt namn. Efter att ha fyllt 21 landade hon ett treårskontrakt i Las Vegas – men dagen före avresa återkallades hennes rumänska utresevisum. För att hon skulle få lämna landet gick hon med på att spionera på sin landsmän utomlands, bland annat sin manager. Managern å sin sida levde inte upp till löftena han gett henne om succé utomlands.

– Det var ju rena utpressningen. Klart jag sa ja, annars hade jag aldrig mera fått åka utomlands. Min karriär hade varit slut. Det var ett val jag fick göra; att bli fångad i Rumänien för resten av livet eller att fly till friheten, har Dana Dragomir sagt i en intervju med Aftonbladet 1999.

Annons

Flydde till Sverige – träffade kärleken

Med hjälp av en barndomsvän lyckades hon fly till Sverige, och det var här hon fick sitt stora genombrott genom att vara personen som spelar panflöjts-ledmotivet till Astrid Lindgren-filmen Mio min Mio 1987. Låten komponerades av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, och är den enda instrumentala låten som någonsin har toppat Svensktoppen.

– Folk älskar när jag spelar den, de suckar av välbehag, har hon berättat för P4 Extra.

Bara i Sverige har Dana Dragomir sålt över en miljon album, främst med panföjtscovers, men även med en del egenkomponerade låtar.

Dana Dragomir med make Klas Burling och dotter Alexandra och hunden Piccolino.

Livet i Sverige blev permanent för Dragomir när hon träffade maken Klas Burling, radioprofilen som såg till att The Beatles spelade i Sverige redan i början av sin karriär. Paret har dottern Alexandra Burling tillsammans, född 1994.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons