Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Därför försvann kändiskocken Jan Boris-Möller från rampljuset

05 nov, 2021
FotografTT.
Jan Boris-Möller blev den första stora tv-kocken i Sverige med sitt program Här är ditt kylskåp på SVT.
Men efter en period av medverkan i Sköna söndag och Nyhetsmorgon försvann kocken från rampljuset – efter kontroverserna.
– I min värld var ju det som de fick lära sig där bara skit, säger Jan Boris-Möller till Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbinBrand logo
Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbin

Nu för tiden är tv-kockarna några av landets främsta tv-profiler – matlagningsprogrammen avlöser varandra på kanalerna, och Tareq Taylor är till och med årets julvärd i SVT.

Men så hade det kanske inte varit utan Jan Boris-Möller, som på början av 90-talet blev Sveriges första kändiskock. Med sin medverkan i Sköna söndag i slutet av 1980-talet och sedan Nyhetsmorgon på TV4 utvecklade Boris-Möller den typen av matlagnings-tv som vi känner igen än idag. Han föredrog att spela in klippen i ett riktigt kök som sedan klippas in i direktsändningen.

Rikskänd blev han dock först med SVT-programmet Här är ditt kylskåp tillsammans med Carolina Norén, där de överraskade svenska kändisar med att laga mat på vad de hade hemma i sitt kök.

Annons

– När det är väldigt mycket grejer i kylen, då blir ju utmaningen att hitta något som är lite mer unikt för den människan. När det var som hos Doktor Alban, att där ligger en tub tomatpuré och så hittar man ett äpple i hallen, då är det ju inte mycket att välja på, minns Jan Boris-Möller i Expressen.

Skandal bland kockkollegerna

Men efter succén med Här är ditt kylskåp var Jan Boris-Möller trött på rampljuset, och valde att segla över Stilla Havet för att slippa Sverige. Hans stora genombrott hade orsakat stora kontroverser bland kockar, som störde sig på att Boris-Möller inte var utbildad kock, men istället hade ingenjörsutbildning. När han 1993 tilldelades Gastronomiska akademiens guldmedalj blev det högljudda protester.

– Alla som hade fått den på 80-talet sa att om jag fick den skulle de lämna tillbaka sina, att den inte hade något värde om jag fick den. Det var ju för att jag inte hade gått någon kockutbildning, för dem var det viktigt att man gick den hårda vägen men i min värld var ju det som de fick lära sig där bara skit, säger han till Expressen.

Jan Boris-Möller 2009. Cecilia Liljeton/TT

I höst har han tävlat i Kockarnas kamp, men annars håller sig Jan Boris-Möller borta från rampljuset nu för tiden. Istället fokuserar han på den cateringfirma han grundade redan på 70-talet. Han har också en egen gård tillsammans med hustrun Christin. Nästa år fyller han 65 år och planerar för att kunna gå i pension så småningom.

Annons

– Jag kan inte klaga på något sätt. Jag och hustrun åker inte på några gigantiska utlandsresor, vi har ett ganska sparsamt liv, men vi har försökt lägga undan pengar i stället så att vi kan dra ned på arbetet om vi vill, säger han.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons