Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Därför lämnade Stig Järrel landet – efter Trolltider

17 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Stig Järrel gjorde sin mest älskade roll någonsin. Sedan lämnade han Sverige för gott.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Svenska kändisar när de var yngreBrand logo
Svenska kändisar när de var yngre

44 år efter att originalet sändes var det, i julas, dags igen. För vad? En ny version av Trolltider, den julkalender som under årens lopp tycks ha varit allra mest älskad och populär. I den nya versionen spelade skådespelare som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger.

– Vi tar minnet av gamla Trolltider och översätter det till i dag, sa regissören Lisa Farzaneh inför inspelningen.

Och ja, visst kände även gamla tittare igen originalkalendern julen 2023, då den nya upplagan hade premiär. Många av de gamla rollfigurerna från 1979 var med även i fjolårets julkalender. Fen Dorabella, sura häxan Mara, vätten, maktmästaren Gorm och det snälla trollet Kotte.

Annons

Maktmästaren Gorm spelades, i den nya versionen, av Kjell Bergqvist. I julkalendern från 1979 var det skådespelaren Stig Järrel som agerade Gorm.

Stig Järrel lämnade landet – efter supersuccén

Stig Karl Olof Järrel föddes den 8 februari 1910 i Malmberget i Gällivare församling i Norrbottens län. Då Stig var tre år gammal flyttade dock familjen söderut – till Stockholm. Stigs kreativa karriär tog fart tidigt. Han utbildade sig vid Södra Latin, och via skolans teaterförening mötte han regissören Alf Sjöberg. Alf såg tydligt att Stig satt på en unik talang för scenen. Han uppmuntrade den unge mannen att söka sig mot teatern, mot skådespeleriet.

Och ja, precis så blev det. 1929 började Stig på Dramatens elevskola, och resten är, vad man brukar kalla, historia. Under åren som följde agerade Stig på scenen och på film. Han spelade allt ifrån Hamlet till revyer. 1944 gjorde han en mycket uppmärksammad roll i filmen Hets, där han agerade latinlektorn Caligula, en mardrömslik despot som blivit en modern klassiker.

Annons

Stigs sista framträdande, framför kameran, blev just i Trolltider. Och den rollen, som Gorm, blev hans mest älskade – någonsin. Men Stig njöt inte av framgången i Sverige. I stället valde han att pensionera sig efter rollen. 69 år gammal lämnade han landet för Frankrike, där han levde ett njutbart pensionärsliv tillsammans med sitt livs tredje stora kärlek, Aase Kröyer. Tidigare hade Stig varit gift två gånger. Med Karin Juel samt Ingrid Backlin. Med Ingrid fick han barnen Henrik och Helen.

I en intervju med Aftonbladet har sonen Henrik berättat om sin komplicerade relation med pappa Stig.

– Även om pappa är mer känd så vill jag gärna nämna min mamma Ingrid Backlin för hon var en fantastisk person på många sätt. Jag tog tidigt parti för min mamma för jag anser inte att man uppträder som Stig gjorde mot henne. Mamma väntade deras gemensamma barn, min syster Helen, sedan slog han till med skilsmässa när hon var i femte månaden. Så gör man inte.

Annons

Henrik minns också, i Aftonbladet, att han inte ville möta fadern då denne medverkade i Här är ditt liv, på SVT.

– Det var ett enormt pådrag när Lasse Holmqvist gjorde programmet med min pappa. Då var det stort jobb i kulisserna för att få med mig i slutskedet av programmet, en försoningens grand finale skulle vara den ”förlorade sonens” återkomst i direktsändning. Lasse ringde mig flera gånger. Jag sa att familjerelationer som varit trassliga gör man inte upp i direktsänd tv inför svenska folket. Så jag var inte med.

I Frankrike njöt Stig av livet. Han var dessutom engagerad i kyrkan. Den 1 juli 1998 somnade han in på ett sjukhus i Monaco – efter en tids sjukdom. Stig Järrel blev 88 år gammal.

Annons