Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Här är detaljerna i Karl-Bertil Jonsson som du förmodligen missat

20 dec, 2021
AvMalin Collin
FotografTT
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har visats på SVT sedan 1975.
I år är Tage Danielssons historia dessutom aktuell som långfilm på bio.
Men vad är det som gör att denne rödhåriga pojke överlevt i 46 år?
Femina har grottat i saken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ängeln på Malmskillnadsgatan – Elise Lindqvist har hjälpt utsatta kvinnor i 25 årBrand logo
Ängeln på Malmskillnadsgatan – Elise Lindqvist har hjälpt utsatta kvinnor  i 25 år

”Kör till slumkvarteren”, säger Karl-Bertil Jonsson när han i taxin har stuvat in sin enorma säck fylld av stulna urtrista julklappar som egentligen skulle skickas till stadens överklass. I stället ger han bort handmålade porslinstallrikar, slipsar och en tändstickstavla föreställande Bodens fästning till de fattiga – precis som idolen Robin Hood. Och det är bara ett av många klassiska citat från filmen som ingår i julaftons körschema i de flesta familjer.

Nazistflagga i Karl-Bertil Jonssons saga

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har visats på SVT sedan julafton 1975 och bygger på Tage Danielssons berättelse från 1964. Det är oklart exakt när filmen utspelar sig, trots att det vimlar av tidsmarkörer. En rolig detalj för de insatta är att inget pekar på samma tid. Det är bilar som drivs av gengas och flaggspel med en plötslig naziflagga som susar förbi, precis som under andra världskriget. Men i en annan scen tittar pappa Tycho på tv, vilket han också gärna markerar med att skrika ”tyst, jag ser på tv” och SVT började inte sända förrän 1956.

Ja, man får förmoda att vi ska fokusera på att det var för länge sedan.

I 46 år har vi lagt upp julklappsutdelningen och julbordet så vi hinner få in Karl-Bertil i stöket, men i år blir första gången han och resten av karaktärerna blir levande på riktigt på bioduken. Vanna Rosenberg spelar en ny karaktär i filmen, Fru Hedquist, som är en god person som tvingas fatta moraliskt svåra beslut. Filmen utspelar sig under Andra världskriget och sagan har byggts ut intrigmässigt.

Annons

Jonas Karlsson växte i rollen

De som är oroliga för att Tage Danielssons själ går förlorad i den nya filmen kan vara lugna.

– Det finns kvar och skulle vara omöjlig att ta bort. För de som älskar den tecknade filmen, kommer detta förhoppningsvis bli en fin förskottsjulklapp, säger Vanna Rosenberg.

Simon Larsson gör titelrollen som Tage Danielssons julsaga på film.

När den första bilden från filmen publicerades i fjol på den okände pojke som fått rollen som Karl-Bertil, var det många som häpnade. Maken till likhet med den tecknade figuren har man sällan sett. Simon Larsson heter han och är en tonåring från Kil.

Redan innan det blev klart att det skulle bli en film, hade hans familj uppmärksammat likheten.

– I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil. Tänk, sade vi, om de skulle sätta upp Karl-Bertil Jonsson någonstans. När vi sedan såg att det skulle bli film och att de behövde skådespelare gick jag i gång stenhårt och sökte direkt, har han tidigare sagt.

Vanna Rosenberg med Jennie Silfverhjelm och Hannes Holm vid premiären av filmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.
Vanna Rosenberg med Jennie Silfverhjelm och Hannes Holm vid premiären av filmen om Karl-Bertil Jonsson.

I rollen som pappa Tycho ser man en oigenkännlig Jonas Karlsson och i de smakprov som visats av filmen utlovas julstämning extra allt. Men det är klart att det fanns en utmaning att ta sig an en så älskad klassiker i nytt format.

Annons

– Det var att hitta balansen mellan allvar och humor och att inte tappa bort sagans redan välkända melodi, men samtidigt höja angelägenhetsgraden, säger Vanna Rosenberg. Hon tror att Karl-Bertil har överlevt så länge tack vare Tage Danielssons humanistiska sätt att berätta sagan.

– Den rymmer tillräckligt mycket värme, humor och egensinne för att den samhällskritiska essensen inte ska gå förlorad. Tvärtom bringar den en nödvändig hoppfullhet, säger hon.

Andra nyinspelningar för familjen:

Vinterviken

Tidigare i höstas kom en nyinspelning på Netflix av ungdomsfilmen Vinterviken som skildrar kärleken mellan en rik tonårstjej och en kille från en problemfylld förort. Handlingen förflyttades från 1996 till nutidens Stockholm och i en av rollerna sågs Eurovision-vinnaren Loreen.

Saltkråkan

I våras kom nyheten att 1960-talets ”Vi på Saltkråkan” ska få ny version på SVT. De starka reaktionerna handlade om att serien ska utspela sig i svensk nutid, vilket många ifrågasatte. SVT har fortfarande inte kommunicerat när tv-serien ska ha premiär och inga skådespelare är klara för rollerna.

Annons

Ronja Rövardotter

Historien om Ronja ska också bli en tv-serie 37 år efter Tage Danielssons filmversion. Den här gången är det Hans Rosenfeldt som skriver manus och Viaplay har utlovat en familjevänlig fantasyserie med banbrytande visuella effekter. Våren 2023 är det premiär.

Utvandrarna

På juldagen i år är det premiär för nyinspelningen av Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna”. Den här gången blir det med Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed som Karl-Oskar och Kristina. Även svenska popstjärnan Tove-Lo har en roll i filmen. Regissören är norrmannen Erik Poppe.

Jönssonligan

Se upp för Jönssonligan var en nyinspelning av den klassiska kriminella trion vars första film hade premiär redan 1981. Julen 2020 kom den nya versionen med Henrik Dorsin, David Sundin och Anders Johansson som bovarna. Filmen gick direkt till streamingtjänst på grund av pandemin.

Annons