Trendar: Nostalgi I rampljuset Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Hans Crispins kamp mot kroniska sjukdomen – sorgen efter Svullo

03 feb, 2022
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han var ena halvan av humorduon ”Angne och Svullo” – tillsammans med vännen Micke Dubois skapade Hans Crispin humorhistoria.
Idag lever den tidigare komikern med en tuff kronisk sjukdom, och har berättat om saknaden efter sin vän.
– Jag visste inte att Micke var så dålig det sista halvåret, det måste jag erkänna, sa han till Expressen 2020.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tipsBrand logo
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

Det var redan på 1980-talet som den unga och målinriktade komikern Micke Dubois lärde känna Hans Crispin, som då arbetade som inslagsproducent på SVT. De två vännerna möttes i en gemensam humor och när kanalen tvingades ställa in ett planerat musikprogram fick de sin chans.

– Det fanns en produktionspeng kvar i budgeten och då fick vi den. Jag frågade Sven Melander, som var nöjeschef då, om vi kunde få göra en pilot och han sa ”kör”. Sven Melander var den enda som trodde på oss, det var han som gjorde att vi fick göra det där programmet, berättar Hans Crispin för Expressen 2020.

Den 22 oktober 1988 hade Angne och Svullo premiär på SVT, och det vulgära humorprogrammet blev omdiskuterad och anmäldes till Radionämnden av flera personer. Kanalen ville inte riktigt ha med duon att göra menar Crispin, men samtidigt blev programmet enormt populärt. Än idag blir Hans Crispin igenkänd från Angne och Svullo, trots att de inte spelat in nya avsnitt på 30 år.

Annons

Sorgen efter Svullo

Efter den andra omgången av programmet i början av 90-talet kände både Hans och Micke att det var dags att göra annat, men de förblev vänner. Åren före Dubois tragiska självmord 2005 hade vännerna börjat tappa kontakten, och dödsfallet kom som en chock för Hans Crispin.

– De sista två åren umgicks vi inte så mycket men vi hade koll på varanda. Jag visste inte att Micke var så dålig det sista halvåret, det måste jag erkänna. Att han var dålig hade jag hört men att det var så illa att han skulle livet av sig, det visste jag inte, säger Hans Crispin till Expressen.

I över tio år har Hans Crispin lidit av den kroniska sjukdomen Parkinson, men säger till tidningen att han klarar sig bra under omständigheterna.

– Jag äter medicin och jobbar hemifrån, det funkar bra.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons