Jan Boklövs hälsokamp – lämnade Sverige efter karriären
Efter att ha kämpat med hälsoproblem under karriären valde han att lämna Sverige – och bli hemmapappa.
– Under åren utomlands jobbade jag inte alls, det var svårt med språket och jag fick inga jobb, har han sagt till Expressen.
När Jan Boklöv hoppade backhoppning med skidorna formade som ett V var det från början en effekt av att han helt enkelt inte orkade hålla ihop dem i luften. Men när han upptäckte att han hoppade mycket längre än vad han brukade så blev den nya stilen ett faktum.
Att hoppa på ett helt nytt sätt 1985 var dock ingen lätt match – den svenska atleten fick kritik för sin stil, och anklagades för att förstöra hela sporten.
Idag är kritiken dock långt borta, och 56-åringen är istället historisk. 1988 var han den första svensken att vinna en världscuptävling, och samma säsong vann han också den totala världscupen i backhoppning. Efter några framgångsrika år på slutet av 80-talet bröt Jan dock foten 1991, och två år senare bestämde han sig för att lägga backhoppningen på hyllan.
Flyttade från Sverige med familjen
Trots att han är Sveriges mest framgångsrika backhoppare någonsin så har han inte levt ett liv i flärd – istället jobbade han på förskola under karriären.
– Jag tjänade aldrig några pengar på backhoppningen. Jag hade i stort sett inga sponsorer alls. Så det är klart att det var tufft, men det var inte för pengarna som jag höll på. Det var för att jag älskade backhoppning, berättade han för Expressen 2020.
Jan Boklöv är gift med frun Jorun, och paret har sönerna Jonas och Joel tillsammans. Efter backhoppningen flyttade familjen utomlands, då Jorun jobbade inom EU. De bodde både i Luxemburg och i Bryssel, och Jan hade svårt att få jobb.
– Under åren utomlands jobbade jag inte alls, det var svårt med språket och jag fick inga jobb. Så jag var hemmapappa i stället, säger han till tidningen.
Jan Boklöv skulle 2020 varit med i SVT:s Mästarnas mästare men tvingades ställa in på inrådan av läkare. Backhopparen har nämligen epilepsi, en diagnos han kämpade med redan under sin elitkarriär.
– Jag hade det redan under min karriär, och då kunde vara det tufft. Anfallen kommer lättare när man anstränger sig. De triggas av det.