Jokkmokks-Jokke lämnade rampljuset efter tragedierna
Men de sista åren av artistens liv kantades av hälsoproblem och en smärtsam bilolycka som vände allt upp och ner.
Så här levde den ikoniska artisten!
När låten Gulli-Gullan släpptes 1963 gick Jokkmokk-bon Bengt Djupbäck, född Johansson, från att vara en okänd rallare från Lappland till att bli en känd musiker under artistnamnet Jokkmokks-Jokke i hela Sverige.
Karriären hade dock börjat redan ett decennium tidigare, när han flyttade till Stockholm för att försöka slå igenom som artist och satsa på en musikkarriär. Låten Gulli-Gullan är den som de flesta fortfarande förknippar med Jokkmokks-Jokke, och det var den som gjorde att han kunde försörja sig på sin musik och turnera upp och ner i landet.
Under karriären tyckte Jokkmokks-artisten om att ge tillbaka till sjuka och fattiga, och uppträdde gärna på äldreboenden i hela Sverige, något som också bidrog till hans folkkärhet.
Jokkmokks-Jokkes tragiska sista år
Men efter en lång karriär som turnerande artist avlöste flera svåra hälsoproblem varandra – Jokkmokks-Jokke blev sjuk i diabetes, och han fick hjärtproblem som gjorde att han var tvungen att operera in en pacemaker. Som om diabetes och problem med hjärtat var nog blev artisten också sjuk i cancer, och drabbades dessutom av en dubbelsidig lunginflammation.
Det var inte bara sjukdomarna som tyngde ner Jokkmokks-Jokkes liv en efter en. Några år tidigare hade artisten också varit med om en svår bilolycka, där han voltat av vägen med bilen.
Sjukdomarna gjorde till slut att den flitiga artisten tvingades dra sig tillbaka från musikkarriären och scenerna runt om i landet.
Den 15 juni 1998 somnade Jokkmokks-Jokke in, 83 år gammal. Han sörjdes då av en hel bransch.
– Jokkmokks-Jokke var en underbar man, han var äkta och intensiv. Vildare än Snoddas. Jag kommer ihåg en gång när han uppträdde i Kungsträdgården och aldrig ville gå av scenen. Till slut gick Pekka Langer in och lyfte ut honom – han sjöng hela vägen ut i kulissen, sa Carl-Uno Sjöblom då till Aftonbladet.