Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Kjell Lönnås gripande önskan – först efter hans död förstod alla

18 jul, 2023
Fotograftt
Det har gått ett år sedan Kjell Lönnå somnade in, 85 år gammal. Han älskade musik och sång och stod på scenen in i det sista. Han önskan om att få syssla med körsång hela livet gick i uppfyllelse.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna

Det var lördagen den 7 maj 2022 som Kjell Lönnå stod på scenen, för allra sista gången, under konserten Caprice. Bara tre dagar senare, på tisdagen, somnade han in.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång”, skrev familjen till Sundsvalls Tidning.

Kjell Lönnå blev 85 år gammal.

Under årens lopp, blev Kjell en stor körprofil i hemstaden Sundsvall – och i hela Sverige. Han har, under årens lopp, lett Sundsvalls kammarkör, KFUM-kören och Confetti. Julkonserten Julton har blivit en klassisk, och mycket älskad, tradition i Sundsvall. Dessutom har han också programlett ett antal program i tv, bland annat Lönnå med gäster och Lekande lätt. Kjell Lönnå föddes den 13 juli 1936 i Smedjebacken i Norrbärke församling i Dalarna. Hans far var baptistpastor och hette Titus Lönnå. 1948 flyttade familjen till Sundsvall och redan 1953, vid blott 17 års ålder, bildade Kjell Lönnå en ungdomskör. Under åren har körledaren också jobbat en hel del med bild och form. Han arbetade som typograf och utbildade sig till reklamtecknare. Mellan 1957 och 1981 arbetade han som musik- och teckningslärare i Sundsvall. Därefter började han producera radio.

Annons

Kjell Lönnå har, i flertalet intervjuer, berättat om sina känslor för körsång. Han minns första gången han sjöng i kör, tydligt.

– Det var rena berusningen, en underbar känsla av samhörighet. Det här skulle jag hålla på med resten av livet, bestämde jag mig för.

Och precis så blev det. Kjell gjorde det han älskar. Ända till slutet.

Att bli pensionär fanns inte på kartan, även om Kjell passerat pensionsåldern med 20 år.

– Nej, nej. Jag brukar kalla mig passionär, har Kjell berättat i en intervju.

Kjell Lönnå om första mötet med blivande hustrun Ulrika

En höstdag 1965 var Kjell ute på turné och fick upp ögonen för en ung kvinna i publiken.

– Dels var hon vacker och när jag i pausen pratade med henne och fick veta att hon gick på Konstfack och var dotter till en kyrkoledare blev jag ännu mer intresserad. Jag hade ju gått Beckmans reklamtecknarskola och var son till en baptistpastor. Att Ulrika dessutom antog utmaningen att sjunga när jag i pausen satte mig vid pianot gjorde mig alldeles paff. Hon sjöng riktigt bra, men inte som en solist, minns Kjell i en intervju i Expressen.

Han skrev ett flertal kärleksbrev till Ulrika, men svaren uteblev.

– Ulrika ville väl hålla mig på halster. Först tre månader senare fick jag ett julkort och där stod det bara "God jul/Ulrika".

Annons

Efter att ha mötts på nyår blev de ett par.

– Sedan dess har det varit vi, har Kjell slagit fast.

Kärleken har hållit, i alla år.

Kjell och Ulrika har två barn ihop, Karin och Kristofer.

3 juni 2022 fördes Kjell Lönnå till sin sista vila. En sista gång fyllde han Gustaf Adolfs kyrka i Sundsvall. Hans tre körer, KFUM-kören, Confetti och Sundsvalls Kammarkör fanns på plats för att sjunga för Kjell.

Kjells önskan gick i uppfyllelse

I en intervju med SvD har vännen Tommy Körberg berättat om sorgen och saknaden efter sin vän.

– Han var i sitt esse, berättade anekdoter och ledde kören. Jag såg att han hade genomgått en tuff tid på sistone med postcovid, hög ålder och lite problem med lungorna vad jag förstod, berättade Tommy.

Han slog också fast att Kjells önskan om att göra det han älskar fick gå i uppfyllelse, ända fram till slutet.

– Han fick göra det han älskade mest in i det sista, och var den glada och positiva människan som han alltid varit. Han kommer in i logen och stöttar en och frågar om man fått allt och ser till att man mår bra. Han kände till ordet mental hygien väldigt bra, har Tommy Körberg slagit fast.

Först efter Kjell Lönnås död, dagar efter sista föreställningen, förstod alla, fullt ut, hans önskan: att få syssla med körsång och musik hela livet.

Annons