Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Kristina Lugn ångrade medverkan i SVT:s skandalprogram

04 apr, 2022
AvAino Oxblod
FotografTT.
Programmet skulle ha hetat Påhopp, men i sista stund bytte SVT namn till det snällare Oförutsett.
Namnbytet till trots blev intervjuprogrammet med Bert Karlsson, Kristina Lugn och Jörn Donner kantat av skandaler – och Lugn ångrade helt sin medverkan.
– Vi skulle bli osams med gästerna. Det var målsättningen. Vi skulle avslöja dem, säger Bert Karlsson till Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Idag är intervjuprogram som Carina Bergfeldt, Hellenius hörna och Skavlan synonyma med mysig stämning och glatt humör – men annat var det i SVT:s skandalprogram Oförutsett 1987. Programmet, som frontades av Bert Karlsson, Kristina Lugn och Jörn Donner, skulle från början ha hetat Påhopp, men bytte namn före premiären i april.

– De ändrade namnet, de var lite för skraja. Du vet, det blev ju ett sådant jävla liv på alla som var med, säger Bert Karlsson till Expressen.

Programmet väckte mycket uppmärksamhet och fick massiv kritik, bland annat för att programledarna svor och rökte. Till slut fälldes SVT i Radionämnden för att programledarna genom sitt kedjerökande brustit i sina skyldigheter att ”iaktta varsamhet vid spegling av bruket av tobak”.

Annons

– Det förstår jag, det var inte klokt. Jag var förbannad på Jörn Donner för att han rökte så mycket, säger Bert Karlsson i Expressen.

Bråken framför och bakom kamerorna

I Oförutsett intervjuades personer som Harry Schein, Hagge Geigert, Malena Ivarsson och Siewert Öholm – och alla blev upprörda i sändningen.

– Kjell-Olof Feldt var väl den enda som inte blev förbannad. Men vi skulle bli osams med gästerna. Det var målsättningen. Vi skulle avslöja dem, säger Bert Karlsson till Expressen.

Kristina Lugn har tidigare sagt till Sydsvenskan att hon ångrade sin medverkan, och att det inte blev vad hon hade tänkt sig innan. Inspelningarna kantades av dålig stämning inte bara mot gästerna, men också mellan programledarna.

– Tanken var att vi skulle intervjua författare, men hela iden föll på att Bert Karlsson bara lände till Maria Scherer och Astrid Lindgren. Vi blev osams och innan inspelningarna satt vi i varsin loge och vägrade prata med varandra. Det var en ren katastrof.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons