Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Michael Landons skuldkänslor för barnet: ”Önskade att hon inte fanns”

19 dec, 2022
AvJosefin Westin
FotografTT
Michael Landon och hans barn
Av alla Hollywood-legenden Michael Landons nio barn var det ett som stack ut – hans dotter Cheryl.
Genom hela livet led han av skuldkänslor:
– Jag har önskat att hon inte fanns.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barnBrand logo
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barn

De allra flesta känner igenom honom som familjefar i rollen som Charles Ingalls i Lilla huset på prärien. Serien var en stor succé och han vann bland annat en Golden Globe för bästa skådespelare i en dramaserie. 1984 hyllades hann med en stjärna på Hollywood walk of Fame.

Privat levde han ett stillsamt familjeliv och med flera barn utspridda på genom åren mellan tre olika fruar. I en intervju med The Post berättade han om sina nio barn och hur ett av dem stack ut. Hans dotter Cheryl, som hade en orolig uppväxt.

Michael Landons dotter fick problem

Michael Landon har tidigare själv öppnat upp om hur han själv haft en svår barndom. Det ledde till att han ville vara med i tv-serier där han kunde porträttera en stark familjefar. Utanför duken jobbade han hårt för att underhålla relationen till sina totalt nio barn. Hans dotter Cheryl var hans största utmaning i livet.

Hon var nio år när han träffade hennes mamma, skådespelerskan Lynn Noe. Michael Landon adopterade sedan Cheryl.

Annons

Enligt The Newsner drabbades Cheryl av flera tragedier tidigt i livet, innan Michael Landon kom in i hennes liv, och hon kämpade mot sina inre demoner. I en intervju med The Washington Post 1983 pratade Michael öppet om sin styvdotters problem med Miltown, en drog som liknar Valium:

– Jag misstänkte det under hennes sista två år på gymnasiet. Sedan gick hon till universitetet i Arizona. Och jag använde alla ursäkter; oavsett vad hon sa till mig skulle jag tro på henne eftersom jag ville tro.

Mådde dåligt över sina skuldkänslor

Cheryl nådde botten när hon 19 år gammal nästan dog av en överdos. Michael skickade då sin dotter på rehabilitering. Flera år senare var hon fri från droger.

Medan Cheryl var mitt i sin kamp mot sitt drogberoende erkände han för sig själv sina mörkaste tankar och som på senare år orsakat stor skuld inom honom.

– Du får väldit skuld över några av de känslor du har till ditt eget barn, varav en är ”Jag önskar att hon inte fanns”, sa han till The Post och fortsatte:

Annons

– För om hon inte fanns skulle jag inte känna all denna smärta.

Bad henne att kämpa tillbaka till livet igen

Michael Landon och hans dotter Cheryl hade en bra relation livet ut och Michael fanns hela tiden vid hennes sida. När hon var 20 år var hon än en gång nära döden. Hon drabbades av en bilolycka i Tucson, Arizona. Fyra personer färdades i bilen men Cheryl var den enda som överlevde kraschen. Hon skadades allvarligt och låg i koma i flera dagar.

– Min pappa lockade tillbaka mig till livet. Han satt med mig i en månad. Efter att läkarna gett upp hoppet om mig minns jag att han sa till mig ”kämpa, älskling!”, sa Cheryl i Chicago Tribute enligt Newsner.

Även Michael berättade om den här händelsen:

– De flesta människor ber egentligen inte särskilt hårt förrän de verkligen behöver det. Det är samma sak som att många människor blir väldigt religiösa när de blir gamla. Jag vet inte om det är en ”bara utifall”-typ eller inte. Men jag har aldrig bett så hårt i hela mitt liv som jag gjorde där. Och hon överlevde.

I dag lever Cheryl ett lugnt liv utanför rampljuset. Hon hyllade sin pappa medan han levde men även efteråt genom böckerna, som hon skrivit om sin pappa Michael Landon.

Michael Landons dotter Cheryl
Michael Landons dotter Cheryl.

Han fick diagnosen bukspottkörtelcancer 1991 och dog några månader senare. Han blev 54 år.

Källa: Newsner

Annons