Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Milli Vanillis bluff avslöjades – slutade i tragedi

16 mar, 2022
AvAino Oxblod
FotografTt.
Milli Vanilli var 80-talsfenomenet som sålde över 30 miljoner skivor världen över – men allt byggde på en bluff.
Artisterna Fab Morvan och Rob Pilatus var inte de riktiga sångarna, och när allt avslöjades slutade karriärerna i hemsk tragedi.
– Rob var inte förberedd. Han tog det så hårt, har Fab Morvan sagt till Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

När fransk-tyska musikgruppen Milli Vanilli, med vännerna Fab Morvan och Rob Pilatus, fick sitt genombrott i slutet av 80-talet fick de ett enormt genomslag. Debutalbumet All or nothing med megahiten Girl you know it's true sålde i miljontals exemplar världen över, och gjorde att bandet till och med vann en amerikansk Grammy för bästa nya artist 1990.

Men vad de hängivna fansen inte visste då var att gruppens framgångar byggde på en lögn. Milli Vanilli hade bildats av tyska producenten Frank Farian, som tidigare stått bakom succén Boney M, och hade andra sångare än de som var duons frontmän. Det var alltså inte Fab och Rob som sjöng – de mimade till andra sångares röster. Inom musikbranschen var det något av en öppen hemlighet om att det inte var tyskarna som sjöng sina låtar, men när hemligheten väl kom ut blev det en enorm skandal.

Annons

– De flesta inom musikindustrin visste att vi inte sjöng på skivan. Delvis var jag förberedd. Ungefär som när du inser att du ska få en smäll. Du spänner hela kroppen. Men Rob var inte förberedd. Han tog det så hårt, har Fab Morvan sagt till Expressen 2010.

Milli Vanillis skivor brändes på bål

I USA gick duon från att vara älskad och hyllad till att bli hatad – deras skivor brändes bokstavligt talat på bål, och Grammyn de varit så stolta över drogs tillbaka.

Rob Pilatus kunde inte hantera det enorma hatet som de två modellerna fick utstå. 1998, några år efter skandalen, tog Rob sitt liv bara 32 år gammal. Efter att ha lagts in på rehab ett dussintal gånger och dessutom suttit i fängelse några månader för skadegörelse, så avslutade han sitt liv med alkohol och receptbelagda piller.

– Det gör ont när folk skrattar åt dig. Den smärtan påverkade honom djupt.

Redan 2010 började Fab Morvan arbeta tillsammans med Jeff Nathanson, som skrev manus till Catch me if you can, och nu förväntas filmen komma under 2022. Artisten har varit med och delat med sig av sina erfarenheter och jobbat hårt för att komma ihåg händelser han glömt.

Fab Morvan är sångare idag.

Även om Morvan inte sjöng i Milli Vanilli är han artist idag, och spelar in musik. Han ångrar heller inte sin medverkan i duon, trots det sorgliga slutet för hans kollega.

– Jag skulle inte vilja radera Milli Vanilli från mitt liv. Det har fått mig att uppleva mer än 100 män gör under ett liv. Och livet går ut på att leva.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons