Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Minns du Icander? Fascinerade berättelsen bakom folkkära figuren

28 jun, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt, ICA, FACEBOOK
Få figurer väcker så många minnen som Icander och Monica. Här är historien bakom ICA:s första maskotar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Svenska kändisar som gått bort 2023Brand logo
Svenska kändisar som gått bort 2023

Färgglada, roskindade och alltid leende. Plötsligt fanns de bara där, närapå överallt. I nästan varteviga gathörn. Över hela Sverige. Icander och Monica (eller, rättare sagt ICAnder och MonICA) hette de, figurerna som var ICA-butikernas allra första maskotar, långt innan ICA-Stig hade sett dagens ljus.

Men, hur ser figurernas historia ut? Hur kom de egentligen till världen. Femina har grävt i arkiven och kan nu berätta historien bakom den tecknade duon som väcker så många minnen till liv.

Historien bakom Icander och Monica

Figuren Icander, som vi känner igenom honom, föddes under 1970-talet. 1971 närmare bestämt. Förebilden var Sune Mangs. Tanken var att Icander, som togs fram som symbol för en reklamkampanj för just ICA, skulle vara en ”en jovialisk, god figur”. Tecknaren Guy Sandvik fick i uppdrag att ta fram honom. Guy hade ett möte med reklamchefen Anders Wijk och gick sedan hem och tecknade. Inte långt senare såg Icander dagens ljus.

Syftet med Icander var att väcka uppmärksamhet. Det skulle ske genom att figuren, steg för steg, säsong efter säsing, skulle utvecklas. Både utseendemässigt och privat. Först blundade han, därefter skulle han öppna ögonen. Också relationsmässigt skulle utvecklingen ske. Icander skulle först vara ensam, sedan få en följeslagare och livskamrat: Monica. Monica kom till världen 1973.

Annons

Men vi backar bandet. Till 1971. 1971 års ICA-kampanj döptes till ICAnderparaden. Artister som Towa Carson och Lasse Lönndahl uppträdde från en scen på ett lastbilsflak. På scenen stod också Icander! Och en stjärna var född. Inte mindre än 343 000 personer uppskattas ha slutit upp i 76 städer för att se paraden.

1973 fick så Icander sin Monica. Men inga barn.

– Icander var ju ICA-butikernas symbol. En hel familj skulle ha dragit intresset från huvudbudskapet, har Guy Sandvik berättat för ICA-historien.

Icander var Icahandlare och bytte kostym då butikskläderna förändrades. Icander växlade också mundering efter säsong, och om något särskilt hände i Sverige och världen. Han syntes, bland annat, som tomte, olympier, ishockeyspelare, slalomåkare... Som sagt: överallt kunde man se paret. På reklamblad, i butiksfönster, på klistermärken... Bara år 1971 sprutade man ut inte mindre än 928 000 Icandrar i papp över Sverige.

Då gick Icander och Monica i graven

Icander och Monica bar stadigt ICA-butikernas fana under både 1970-talet och 1980-talet. Men 1990-gick de båda i graven. Eller ja, de slutade att vara en officiell del av ICA:s marknadsföring. 11 år senare, 2001, blev dock en ny man frontfigur för ICA: ICA-Stig. Men det är en annan historia.

Annons