Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Pugh Rogefeldts ovanliga sjukdom – kan inte spela gitarr

02 mar, 2022
AvAino Oxblod
FotografViktor Johansson/Aftonbladet/TT
Artisten Pugh Rogefeldt gick i december ut med att han drabbats av en ovanlig och obotlig nervsjukdom.
I en intervju med Aftonbladet för sin 75-årsdag berättade Pugh att han inte längre kunde spela gitarr, och hur han märkte att han var sjuk.
– Jag har varit sjuk i två år nu. Jag märkte det första gången på en spelning i Umeå 2015, sa han till tidningen.
Den första maj 2023 gick Pugh Rogefeldt bort, 76 år gammal.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Benjamin Ingrosso om sin medverkan i Så mycket bättreBrand logo
Benjamin Ingrosso om sin medverkan i Så mycket bättre

Pugh Rogefeldt har gått bort, 76 år gammal. Han somnade in den första maj 2023.

Små lätta moln-artisten hade en minst sagt lång karriär – 2019 höll han en jubileumskonsert för att fira 50 år som artist, och även efter det fortsatte han uppträda. Det var i samband med konserten på Cirkus som Pugh upptäckte att han ordentliga hade problem med motoriken i handen, och han tvingades avstå från att spela gitarr.

När artisten skulle ta ut sin jubileumskonsert på turné stoppades han av pandemin, och det var efter det som sjukdomen bröt ut på riktigt.

– Jag har varit sjuk i två år nu. Jag märkte det första gången på en spelning i Umeå 2015. Det gick ”trögt” med vänsterhanden och nu kan jag inte spela gitarr längre, berättade Pugh Rogefeldt i en intervju med Aftonbladet i samband med hans födelsedag.

Annons

Så påverkas artisten av obotliga sjukdomen

Pugh diagnostiserades med den obotliga nervsjukdomen CBD, kortikobasal degeneration. Den påverkar minnet, balans, rörelseförmåga och tal, och gör att artisten har svårt att prata mycket. Därför svarar han på tidningens frågor i sms.

– Det känns bra att fylla 75. Jag brukar inte fira, men i år ska jag fira med en semla från Norrgatt café i Visby, sa han om sitt födelsedagsfirande.

Trots sjukdomen hoppas Pugh, som fick en ny stor publik i samband med sin medverkan i Så mycket bättre, kunna komma ut på en avskedsturné nu efter pandemin, innan han går i pension.

– Jag saknar gitarrspelandet, men jag har fina musiker runt mig och som kan stötta. Självklart saknar jag alla mina fans, sa Pugh Rogefeldt 2022.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons