Han spelade Rasmus i Rasmus på luffen som nioåring – så lever Erik i dag
I Astrid Lindgrens klassiker spelade han mot den framlidna ikonen Allan Edwall.
Men efter genombrottet försvann han från rampljuset – så lever han i dag!
År 1981 kom Olle Hellboms filmatisering av Astrid Lindgrens välkända barnbok om Rasmus på luffen; den föräldralösa pojken som flydde från barnhemmet och den stränga fröken Hök i övertygelse om att hitta sig en mamma och pappa, i stället för att vänta på att någon ska hitta honom.
Den då nioåriga Erik Lindgren axlade rollen som Rasmus och blev därmed inskriven i Astrid Lindgrens otroliga kulturarv. Men vad hände sen? Hur lever han i dag?
Astrid Lindgrens inspiration till Rasmus på luffen
Astrid Lindgren hämtade inspirationen till Rasmus på luffen ur den egna barndomen. Som hon så ofta gjorde när hon skrev.
År 1958 tilldelades Astrid, en av Sveriges tveklöst mest betydande författare, det prestigefulla litteraturpriset H.C. Andersen-medaljen. Tacktalet tillägnade hon då luffarna som hon träffade som ung.
– Många av luffarna var vänliga, pratsamma och snälla – precis som Oskar i min bok, de hade så mycket att berätta och jag tyckte så mycket om dem, sa författaren i talet enligt Astrid Lindgrens officiella hemsida. Hon fortsatte:
– När jag tänker tillbaka, tycker jag att det måste vara hundra år sen jag var barn och umgicks med luffarna, så totalt har världen ändrat sig sen dess. Jag råkade födas just i slutet av vad jag skulle vilja kalla häståldern. Hade jag kommit till världen bara tio år senare, så hade jag aldrig kunnat skriva den här boken, för då hade jag inte vetat någonting om den där förhistoriska tiden, när luffarna fanns och när det var hästskjutsar och inte automobiler på vägarna. Jag tror att häståldern var en bra tid att vara barn i. I varje fall var min barndom lycklig, och när jag skrev Rasmus på luffen, kändes det som att återvända till ett förlorat paradis. Jag påstår inte, att den världen var ett paradis för Oskar, som var en luffare, eller för Rasmus, som var ett föräldralöst barn, jag säger bara att den var ett paradis för mig och att det var härligt att få gå tillbaka dit, när jag skrev min bok, härligt att vara barn igen i paradiset.
Allan Edwall: Rasmus på luffen var extra betydelsefull för mig
Den rakhåriga barnhemspojken Rasmus var frustrerad över att de ofrivilligt barnlösa föräldrapar som kom till barnhemmet bara ville ha med sig flickor med lockigt hår hem.
Han tar saken i egna händer och ger sig ut på jakt efter en egen familj. Där träffar han Paradis-Oskar, som porträtterades av den enormt folkkära skådespelaren Allan Edwall.
Allan medverkade som bekant i många av Astrids filmer, så som bland annat Madicken och Ronja Rövardotter. Men just Rasmus på luffen fick en speciell plats i den framlidna skådespelarens hjärta.
– Historien är så fin. Särskilt i dag med den polarisering som finns mellan barn och gamla – det är den gemenskap filmen skildrar som är det allra bästa med den. När vi talade om den gamla filmen (där Åke Grönberg gjorde luffaren), såg vi att det runnit lite vatten under broarna. Då var allting soligt men i dag har man kravet på sig att också skildra svårigheterna. Till exempel det faktum att luffaren blev lite besvärad av grabben, sa han i en intervju med GP år 1982, enligt Nöjeslivet.
Allan Edwalls ord om motspelaren Erik Lindgren: ”Klipsk”
Erik Lindgren var en av totalt 700 pojkar som sökte rollen som filmens huvudroller, protagonisten Rasmus.
I samma intervju med GP lät Allan Edwall meddela att Erik var ett alldeles utomordentligt val av motspelare, när han berömde dennes skådespelarinsatser.
– Han var underbar att jobba med. En väldigt klipsk liten kille. Och när man tänker tillbaka är det fantastiskt vilka ungar vi har att jobba med i Sverige inom filmen.
Han spelade Rasmus i Rasmus på luffen – så lever han i dag
Men drygt fyra decennier har hunnit passera sedan den där berömda skådespelarinsatsen som rollen av Ramsus i Rasmus på luffen. Vad har Erik Lindgren ägnat sig åt sedan dess?
Enligt Aftonbladet fortsatte den forna barnstjärnan på den utstakade vägen och gjorde en del teater- och skådespelarroller som ung, efter det stora genombrottet.
Han gjorde bland annat rösten till animerade versionen av Pelle Svanslös, och syntes även i en uppsättning av Snövit och de sju dvärgarna. I den populära tv-serien Vägen till Gyllenblå! från 1985 förkroppsligade han också rollkaraktären Fredrik.
Sakta men säkert upptäckte den unge Erik att rampljuset inte var något för honom, och 1986 la han skådespelarkarriären på hyllan till förmån för andra drömmar.
Enligt uppgifter som kvällstidningen tagit del. driver Erik i dag eget företag, och 2023 markerar året för hans 51-åriga födelsedag.