Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Robert Brobergs mörker bakom fasaden – otrohet och depression

06 apr, 2022
AvAino Oxblod
FotografTT.
Robert Broberg var under många år en av Sveriges mest populära underhållare och artister, fram till sin död 2015.
Men bakom den glada fasaden dolde sig ett mörker, och hans liv kantades av depressioner, otrohet och ensamhet.
– Det var svårt att vara Robert Broberg. Han hade ju inte några vänner, har exfrun Eva Bohlin berättat i podcasten Hitfabriken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarnas otrohetsskandaler - vi aldrig glömmerBrand logo
Kändisarnas otrohetsskandaler - vi aldrig glömmer

Med finurliga och skämtsamma låtar som Båtlåten, Uppblåsbara Barbara och Öken blev Robert Broberg en av Sveriges mest populära artister och underhållare. Han blev känd för sin glädje, humor och blåa gitarr – men bakom fasaden dolde han ett mörker.

2015 gick Robert Broberg bort 75 år gammal, efter att ha lidit av Parkinsons sjukdom i flera år. Fem år senare släpptes det en uppmärksammad och omskriven bok om hans liv, Robert Broberg letar efter sig själv av Klas Gustafson. Boken behandlar hela Brobergs karriär, som artist och konstnär, men också de privata delarna av hans liv. Artisten blev med tiden ökänd för sina kvinnoaffärer – han var gift två gånger, hade fem barn med tre olika kvinnor och ertappades flera gånger i otrohetsaffärer.

Annons

Första hustrun Eva Myhre var Broberg gift med mellan 1963 och 1975, och paret fick två barn tillsammans. Men Eva insåg snabbt att hon inte var den enda kvinnan i artistens liv, och försökte acceptera det. Till slut gick det inte längre.

”När jag förstod hur förtjust han var i kvinnor sa jag till honom: 'Du gör vad du vill, men ta bara inte med dem hem till mig och ungarna! Jag vill inte ha dem här! Det får du lägga ifrån dig på trappan, så kan vi fortsätta att ha ett familjeliv.' Han var väldigt svag för kvinnor och hade säkert velat ha ett harem, där han kunnat flytta från rum till rum, från säng till säng”, berättar hon i boken, enligt Aftonbladet.

Robert Broberg sålde ut Globen 1999.

”Samlade på tjejer”

Anastasia von Zweigbergk var sambos med Robert Broberg i början av 80-talet, och de har en dotter tillsammans. Även hon berättar i boken om artistens kvinnoaffärer.

Annons

”Han samlade på kvinnor och man fick vänja sig vid att de cirklade runt honom. Det var bekräftelse han sökte. Direkt plågsamt blev det när han letade tjejer, som skulle kunna passa för någon kommande föreställning, det högg ju litegrann. När man såg någon som var lång och hade lockigt hår, då visste man: 'Det där är Roberts tjej!’”. berättar hon i Robert Broberg letar efter sig själv.

Både Anastasia och journalisten Pia Huss, som också var tillsammans med Broberg under en period, berättar i biografin också om hans bekräftelsebehov och kamp mot depressioner.

”Robert var kolsvart inuti, av depression och missmod. Han kunde nästan bli aggressiv när han skulle förklara för mig hur fruktansvärt allt var”, säger Pia Huss i boken.

Exfrun Eva Bohlin var bara gift med Robert Broberg i två år, men paret var tillsammans i 15 år, och fick dottern Isabella ihop. Hon håller inte med om att exmaken var notoriskt otrogen, som de andra exen påstår i boken.

Annons

– Det var skriverier på löpet om att han notoriskt otrogen och sexmissbrukare. Det är inte sant. När det inte var så bra, så visst fanns det otrohet. Men den var inte notorisk och det gäller inte bara han, säger hon i podcasten Hitfabriken.

Istället menar hon att han var väldigt ensam, utan riktiga vänner – och att han inte kunde hantera att hon hade manliga vänner.

– Jag hade många manliga vänner. Men det gick liksom inte. Han hade fått barn samtidigt som oss och våra barn lekte så bra ihop. Jag ljög för Robert, och sa att Hans hette Louise eller något. När mobilen kom så var det som en fotboja, det var inget kul! Han var tokig när man inte svarade.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons