Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Sanningen bakom Robin Williams öde kom fram efter hans död

17 mar, 2023
FotografTT.
Robin Williams.
Robin Williams var en av världens mest hyllade och uppskattade komiker, men i augusti 2014 avslutade han sitt liv.
Efter hans bortgång kom sanningen fram – när hans hustru berättade om stjärnans okända diagnos.
– Depression var bara en liten del av vad som försiggick, har änkan Susan Schneider sagt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom

Den 11 augusti 2014 förlorade världen en av sina alla roligaste komiker och skådespelare – Robin Williams. Han är förknippad med en lång och framgångsrik karriär både som standup-komiker, som humorskådespelare i filmer som Mrs. Doubtfire och Natt på museet, men också för seriösa filmer som Good Will Hunting och Döda poeters sällskap. Men bakom den humoristiska Hollywood-ytan hade Robin Williams ett djup och ett mörker, och han kämpade med ångest och depressioner under delar av sitt liv.

Efter att ha gått igenom två skilsmässor och fått tre barn träffade Robin Williams sitt livs kärlek i Susan Schneider 2007. Paret gifte sig 2011 i Napa Valley inför 120 gäster bestående av familj, vänner och grannar – helt utan Hollywoodstjärnors närvaro.

Annons

Robin Williams glömde sina repliker

Efter giftermålet bodde paret i ett vackert hus i San Fransisco, med utsikt över Golden gate-bron. Men deras nygifta lycka varade inte så länge – för Robin Williams började må allt sämre. När han spelade in Natt på muséet 3, den sista filmen han gjorde, märkte kollegorna att han hade allt svårare att komma ihåg sina repliker, något han aldrig hade haft problem med innan.

– Robin höll på att förlora förståndet och han var medveten om det. Kan du föreställa dig smärtan han kände när han märkte att han bröts ner? Och inte av något som han någonsin skulle få veta namnet på eller förstår? Varken han eller någon annan kunde hindra det, sa änkan Susan Schneider 2016, två år efter makens död.

Kort före sin död feldiagnostiserades Robin Williams med Parkinsons sjukdom. Eftersom symptomen inte matchade Parkinsons ledde detta bara till mer frågor och ökad frustration och ångest hos skådespelaren. Kvällen den 11 augusti 2014 sa han god natt till Susan, för att sedan avsluta sitt liv.

Robin Williams och Susan Schneider.
Robin Williams och Susan Schneider levde ihop i sju år.

Fick veta sjukdomen efter makens död

Det var först efter hans död som sanningen kom fram. Robin Williams hade inte alls Parkinsons, utan Lewykroppsdemens, en slags demens som kan komma med synhallucinationer och sömnsvårigheter. I den första intervjun Susan gjorde efter sin makes död berättade hon om sjukdomen han inte visste om att han hade.

Annons

– Lewykroppsdemens dödade Robin. Det är det som tog hans liv. Depression var bara en liten del av vad som försiggick, det som var ett större problem än depression var ångest. Ångesten var enorm, sa Susan Schneider i intervjun.

Läkare har berättat för henne om mardrömmen Robin Williams levde i sin sista tid i livet. Personer med Lewykroppsdemens har en sämre livskvalitet än personer med alzheimers.

– Lewykroppsdemens är en fruktansvärd sjukdom. Det är en mördare. Den är snabb och progressiv, har läkaren Bruce Miller sagt om sjukdomen.

För Susan Schneider var det en lättnad att få ett namn på sjukdomen hennes livs kärlek hade lidit av.

– Jag gick därifrån med ett namn på sjukdomen, den här saken som jag och Robin hade letat efter.

Källa: Newsner.

Här kan du få hjälp

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg
Annons