Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Så gick det för bandet Troll – det gör bandmedlemmarna

09 mar, 2022
AvAino Oxblod
FotografRoger Tillberg/TT
troll band grupp 80-tal
Bara 12 år gamla bildade ett tjejgäng i Falun bandet Troll på 80-talet.
Men med hjälp av hitmakare fick de hiten Jimmy Dean – och petade Phil Collins från Trackslistans tron.
– Vi kände att det räckte. Det blev inget mer än Jimmy Dean. Men vi har fått minnen och vänner för livet, har bandmedlemmen Nina Wikberg sagt till DT.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

De sju tjejerna från Falun trodde nog inte att de skulle bli etta på Trackslistan när de 12 år gamla bildade musikgruppen Troll inför en talangjakt på fritidsgården 1985. I början följde de gruppnamnets tema och skrev låta om troll och hade troll-kläder när de uppträdde.

Men efter några år började de bli allt mer välkända runt om i landet – och efter några år upptäcktes de av artisten och låtskrivaren Ola Håkansson. Ola hade blivit känd med Ola and the janglers och sedan Secret service, men sedan fortsatt arbeta med skivbolaget Sonet som låtskrivare. Tillsammans med Alexander Bard och Tim Norell bildade han låtskrivatrion Norell Oson Bard, som skrev både till Tommy Nilsson och Lili & Susie.

Annons

Med hjälp av låtskrivarna fick Troll hitlåten Jimmy Dean, som 1989 skulle komma att peta ner Phil Collins från Trackslistans förstaplats.

Troll 1990.

– Det var så roligt. Vi fattade nog inte hur stora vi var. Men det var något hela tiden. Vi fick listor på vad vi skulle göra, vilken radiostation vi skulle prata med och vilken tidning vi skulle träffa. Men vi hade förmånen att få vara oss själva in i det sista. Det var inte lika mycket fabrik då, berättade bandets gamla keyboardist Nina Wikberg, som hette Norberg i bandet, i en intervju med Dalarnas tidningar 2010.

Det gör bandlemmarna i Troll i vuxen ålder

1990 var bandet större än någonsin, men efter några år bestämde sig tonåringarna för att lägga ner bandet.

Annons

– Vi sa hela tiden att vi spelar så länge det är kul. Vi lade av 1992 och sista skivan gjorde vi bara för att vi hade kontrakt. Sista vändan vi var ute och turnerade så var vi så less och så trötta. Vi kände att det räckte. Det blev inget mer än Jimmy Dean. Men vi har fått minnen och vänner för livet, har Wikberg sagt till DT.

Inga av bandets medlemmar fortsatte arbeta med musik i vuxen ålder. Istället blev bandmedlemmarna allt från elevassistent och museivärdinna till skoladministratör och yogainstruktör. Bandets sångerska Annika är den enda som behållit intresset.

– Ingen av oss håller på med musik. Förutom Annika som sjunger i kyrkan ibland. Man saknar det när man är på konsert. Då vill man stå på scenen, säger Nina Wikberg.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons