Så gick det sedan för programledarna för Svensktoppen
Nu fyller Sveriges största och äldsta listprogram 60 år.
Femina har gått på nostalgivandring i Svensktoppens spår – och tagit reda på hur det gick för programledarna när de försvann ur etern.
3Svensktoppen har sänts i Sveriges Radio sedan 1962 och fyller i år imponerande 60 år. Sedan 2019 baseras den musikaliska topplistan på de tio låtar som spelats mest på samtliga radiostationer i Sverige – sammanvägt med de svenska låtar som strömmats och laddats ned mest under den gångna veckan. De låtar som mäts är de som regelbundet spelas i kanalen P4. Från början sändes dock programmet från olika platser i Sverige. Publik på plats röstade på sina favoritlåtar genom att trycka på mentometerknappar.
Ulf Elfving skulle bli nedslagen
1960-talets publik älskade sin topplista. Så pass att Svensktoppen under en tid hade eget husband: Gnesta Kalles kapell, för att nämna ett. De första fyra åren var det Barbro Lindström som styrde svenskarna genom låtarna, 1966 tog Ulf Elfving vid och med honom fortsatte de fantastiska glansdagarna för den populära listan. Ända fram till 1970-talet.
Då förändrades attityderna till programmet. På 70-talet ansåg belackarna att topplistan var på tok för kommersiell. Ulf Elfving mötte en av de många kritikerna på ett party, denne ville gå så långt som att slå Ulf Elfving för att han var programledare för ett sådant ”förskräckligt” radioprogram.
– Programledare för Svensktoppen innebär att vara älskad och hatad, har Ulf Elfving, som var programledare i sju år i rad (1966-1973), tidigare berättat.
Proggbandet Hoola Bandola band ogillade Svensktoppen så till den grad att man de ville förbjuda deras skivor att spelas i programmet, kvällstidningen Aftonbladet kallade programmet för ”Musikalisk nedskräpning” och kyrkan vände sig emot att folk skippade gudstjänsten på söndagar klockan 11 till förmån för Svensktoppen på radio.
1982 hände det som kritikerna hoppades på: Svensktoppen lades ner. Beslutet kom från Radioledningen som tyckte att programmet var för "kommersiellt".
Carolina Norén rattar programmet i dag
Tre år senare gjorde dock programmet comeback i etern till mångas stora glädje. Under 1990-talet var det dansbanden som dominerade listan. Två mörka ögon med Sven-Ingvars låg på listan i imponerande 71 veckor (1991 och 1993) – och i januari 2003 skedde något riktigt omvälvande när det blev tillåtet för artisterna att sjunga på andra språk än svenska.
Något som dock inte märks på listan över tidernas långkörare. De sex första placeringarna på Svensktoppen all time utgörs av låtar med svensk text.
Under åren har Svensktoppen haft inte mindre än 20 olika programledare. I dag och sedan 2007 är det Caroline Norén som rattar programmet.
Hon minns många höjdpunkter.
– På den positiva sidan har det varit jättekul att få äta tårta med alla som legat ett år på listan som Björn och Benny och Magnus Uggla. Men Magnus började protestera och ville istället ha glass så vi specialbeställde glasstårtor, minns Carolina Norén.
Det negativa då?
– Det var när vi skulle ändra röstningsförfarandet 2019 (från formen där en jury har röstat på låtarna reds. anm.). Det blev väldigt upprörda känslor och inkorgen exploderade med arga människor.
5 långkörare på Svensktoppen
1. Du är min man, Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholm: 278 veckor (2004–2009)
2. Om du lämnade mig nu, Lars Winnerbäck och Miss Li: 239 veckor (2007–2012)
3. Strövtåg i Hembygden, Mando Diao: 167 veckor (2012–2016)
4. Jag och min far av Magnus Uggla: 161 veckor (2012–2016)
5. Håll mitt hjärta av Björn Skifs: 142 veckor (2003–2006)
PS: Åren 1974–1982 fick en melodi ligga max tio veckor på Svensktoppen. Från 2016 återinfördes en tidsbegränsning, nu på max 52 veckor.
Svensktoppen har överlevt det mesta: språkändring, regeländringar, samhällsförändringar och annat. Och nu är det alltså dags att fira en 60-åring!
Så blir Svensktoppens 60-årskalas
Det blir kalas i självaste Berwaldhallen den 6–8 oktober, i en konsert där Sveriges Radios Symfoniorkester möter artisterna Petra Marklund, Peter Jöback, Cornelia Jakobs och Björn Dixgård. Dirigent är Erik Arvinder och programledare Carolina Norén.
– Det här kommer att bli en hejdundrande fest som vi självklart vill uppleva med alla våra lyssnare! Jag får gåshud av bara tanken på att få höra våra klassiska Svensktoppshits bli framförda på det här sättet och med de här artisterna. Det här är julafton för alla Svensktoppsälskare, säger Carolina Norén.
Låtarna under konserten blir ett urval av välkända låtar från Svensktoppens långa historia. På programmet står bland annat Strövtåg i hembygden, Händerna mot himlen, Guldet blev till sand, Hold me closer och Håll mitt hjärta.
20 programledare genom åren
Svensktoppens allra första programledare var Barbro Lindström. Den som har lett programmet längst är Kent Finell som debuterade 1973 och som sammanlagt var programledare i över 20 år. Ulf Elfving är god trea med sina sju år. Bland övriga programledare märks Pekka Langer, Eddie Bruhner, Kersti Adams-Ray, Jan Ellerås, Gert Landin, Alicia Lundberg, Lasse Lönndahl, Åke Strömmer, Carl-Uno Sjöblom, Arne Weise, Östen Warnerbring, Janne Önnerud och Annika Jankell.
Så gick det sedan – för fyra av Svensktoppens programledare
Kent Finell
Karlstadsfödde radiojournalisten Kent Finell ledde Svensktoppen i Sveriges Radio i sammanlagt 20 år och blev ”Mr Svensktoppen” med hela svenska folket.
1991 – samma år som han utsågs till ambassadör för Filipstad, lämnade Kent Finell sin fasta anställning på Sveriges Radio. Han jobbade i fem år för Allers förlag innan han övergick till frilansverksamhet.
Rent konkret blev det SR-ledningens ändring till att låta artisterna sjunga på andra språk än svenska som fick ”Mr Svensktoppen” att tacka för sig.
– Då var det lika bra att dra, och flytta till Mallorca, förklarade han i en intervju med Carolina Norén, som i dag leder programmet.
Privat var Kent Finell sambo med Jahn Backström som han bodde växelvis i en lägenhet i Palma med.
Kent Finell gick bort 2013 i sviterna av lunginflammation. Bland gästerna på begravningen fanns en rad namnkunniga branschkollegor såsom Arne Weise, Claes Elfsberg och Lotta Bromé.
Kersti Adams-Ray
Frukostbrickan, Tio i topp, Kvällstoppen och Svensktoppen. Programmen som Kersti Adams-Ray (född 1941) programledde i Sveriges Radio var (och är!) verkligen tungviktare.
– Det händer fortfarande att folk känner igen min röst, slår hon fast.
Tyngst väger, förstås, Svensktoppen där lyssnarna kunde höra henne under 1980-talet. Kersti Adams-Ray jobbade också med tv innan hon slutligen gick i pension 2007. Hon har även synts i Snook-videon till singeln Snook, svett och tårar.
Kersti Adams-Ray är faster till Daniel Adams-Ray, som är en av medlemmarna i just Snook.
Lasse Lönndahl
Lasse Lönndahl låg inte bara på Svensktoppen själv 37 gånger som artist mellan 1962 och 1977 – han agerade dessutom programledare under ett halvår mellan i början av åttiotalet. Lasse Lönndahl är en av Sveriges första tonårsidoler och hans musik har älskats av många. Men hans liv har inte alltid varit helt lätt. År 1970 omkom Lasse Lönndahls sjuåriga dotter Malin och hennes mor i en bilolycka i Amerika. Mediebevakningen gjorde att Lönndahl flydde utomlands under en tid men kom sedan tillbaka till hemlandet, då tog dock karriären en ny vändning och han sa bestämt nej till att sjunga in nytt material.
I dag har han helt lagt mikrofonen på hyllan.
– Numera sjunger jag inte ens för mig själv längre. När jag ser andra artister på tv tänker jag alltid: ”Vad skönt att slippa det här!” Jag har ingen längtan alls tillbaka till min karriär".
Pekka Langer
Pekka Langer som gick bort 1996 var journalist och programledare i radio och tv under många år. Under slutet av 70-talet ledde han Svensktoppen. Pekka Langer älskades för sin tokroliga stil. Men sonen Joakim Langer har också vittnat om sin pappas missbruk.
– Jag minns flaskorna som gömdes i bokhyllorna, alla Treo-tuber och pillerburkar som vi andra i familjen ständigt hittade på nya gömställen, har han sagt i en intervju. I många år pågick Pekka Langers missbruk i det dolda. Men 1985 kulminerade allt. I programmet Notknäckarna fick han, påverkad, ledas ut ur tv-studion.