Stefan Borsch försvann från rampljuset – så lever dansbandskungen i dag
Succégruppens frontperson Stefan Borsch, som tog bandet till de första stora framgångarna, hoppade av 1978.
Vad hände sedan?
Dansbandet Vikingarna har en lång och odödlig historia, som tog avstamp år 1957, då gruppen startades. Under årtionden har svenskarna dansat tryckare och buggat till hits så som Leende guldbruna ögon, Till mitt eget Blue Hawaii och Den stora dagen.
I slutet på 70-talet tog Christer Sjögren över som bandets frontman, och hans starka stämma är kanske den vi i dag främst förknippar med Vikingarna.
Innan Christer axlade den rollen hade bandet en annan starkt lysande ledstjärna som navigerade till stora framgångar; Stefan Borsch.
Efter att ha sjungit på sex av bandets första svenska album valde han plötsligt att lämna rampljuset. Något han, än i dag, aldrig ångrat.
Stefan Borsch försvann från rampljuset
När dansbandet bildades i slutet på 50-talet, i Arvika, var det under namnet The Vikings. År 1961 kom den riktigt stora hitlåten Viking Boogie. De började göra radio- och tv-framträdanden och kompade bakom stora svenska stjärnor så som Lill-Babs och Ann-Louise Hansson, men det stora genomslaget kom aldrig.
Bandet splittrades och ändrade namn i omgångar. De hittade aldrig riktigt till en tydlig identitet. I alla fall inte förrän Stefan Borsch kom in i bilden år 1973.
Under det nya namnet Vikingarna med Stefan i spetsen blev dansbandet snabbt populära på hemmaplan och fick även den första ettan på Svensktoppen år 1975. Men trots att hans varma stämma hörs på bandets sex första svenska album, så blev tiden i Vikingarna kort.
Efter fem år lät Stefan meddela att han valt att satsa på en solokarriär och tog därmed avsked av de övriga bandmedlemmarna 1978. Här ärver Sjögren ansvaret för bandets framtida framgångar.
De båda ikoniska frontpersonerna har delat scen och levererat härliga tolkningar av några av Vikingarnas hits tillsamms.
Som soloartist fick Stefan några fullträffar med låtar som Adress Rosenhill och I en liten fiskehamn, men livet i rampljuset gnisslade med Borsch som några år senare försvann från radarn.
Därför bröt Stefan Borsch med dansbandet Vikingarna
Vid 1999 tackade Stefan Borsch för sig och lade artistlivet och den framgångsrika karriären på hyllan. Det omtumlande offentliga livet blev för mycket, och hjärtat pumpade för andra utmaningar.
– Dels så hände det så himla mycket. Jag var då som sagt ”bara musikant” och jag kände att livet måste innehålla något mer. Man kan tycka att det var ett korkat beslut att hoppa av, men det blev så för mig. Jag började jobba som fritidsledare. Men jag tänkte nog egentligen inte på vad det faktiskt innebar att sluta, men ibland tänker man ”nu måste jag göra det här”, berättade han för Aftonbladet i en intervju från förra året.
Vidare berättade han att han aldrig ångrat sitt beslut att hoppa av Vikingarna vid den tidpunkten. Beslutet innebar inte att han behövde avsäga sig kärleken till musiken, utan bara att han kunde fokusera på andra saker i livet.
– Ibland när man sätter sig ned och reflekterar över sitt liv, speciellt nu när man har nått en hög ålder, så kan jag tänka på vissa beslut jag har tagit. Men jag har inte ångrat mig och jag fick ju tillbaka musiken. 1981 lockade Bert Karlsson tillbaka mig till det livet, då läste jag samtidigt på Socialhögskolan, förklarade han för tidningen.
Så lever dansbandskungen Stefan Borsch i dag
Efter utbildningen på Socialhögskolan kände Borsch ett stark driv att jobba med och hjälpa människor. Han ville ta vara på de personliga egenskaperna som att vara ”en ganska god lyssnare och intresserad av människor”, och landade ett jobb som samtalskurator på Centralsjukhuset i Karlstad. Ett givande jobb och en uppskattad arbetsplats som han behöll fram till pensionen 2011.
I dag lever han ett trivsamt liv som pensionär tillsammans med hustrun Marianne, som han varit gift med i över 35 år. Tillsammans har de tre söner, som givit dem flera barnbarn under åren.
– Marianne är en väldigt fin, god och klok människa. Jag har också fyra barnbarn och det är verkligen guldkanten på livet. Man kan bli lite trött efter en dag med dem, men då kan man lämna dem till sina föräldrar, berättade stjärnan för Aftonbladet i samband med 75-årsdagen förra året.
Hälsan är god och vardagen består till stor del av att fånga varje dag. Stefan tar inte för givet att hälsan ska vara god för evigt.
Dansbandsmusiken har fortfarande en stark plats i hans hjärta, och han har fortfarande en stark plats i dansbandsmusiken.