Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Samuel Fröler spelade Johan Steen i Skärgårdsdoktorn – så lever han i dag

25 apr, 2023
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, SVT
Skådespelaren Samuel Fröler spelade läkaren i Skärgårdsdoktorn, vilket präglat karriären sedan dess.
I en intervju med Amelia berättar han nu om privatlivet som sexbarnspappa – och uppväxten med en bror som har Downs syndrom.
– När Ingemar var tio och jag knappt sju, förstod jag hur utsatt han var, berättar han öppenhjärtigt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se svenska skådespelare då och nu

Det har gått 25 år sedan premiären av succéserien Skärgårdsdoktorn, som tog Sverige med storm på 90- och 00-talet. Skådespelaren Samuel Fröler tog sig an rollen som Dr. Johan Steen, och har sedan dess haft en karriär i branschen.

Nu är han återigen aktuell i Camilla Läckbergs nya dramaserie Strandhotellet. Något som han tar sig an med stor lust – det var nämligen skralt med erbjudanden efter det stora genombrottet.

– Efter Skärgårdsdoktorn fick jag inga nya roller, jag var så förknippad med den tv-serien. Då var det mest SVT som visade draman. I dag är det annorlunda. Utbudet är brett och Strandhotellet blir ett fönster, säger han till tidningen Amelia i en ny stor intervju.

Livet som sexbarnspappa i dag: Barnen håller mig ung

Samuel kommer från en stor familj och, även om han haft en ”blir det så blir det”-attityd till familjebildandet, var det alltid hans dröm att få många barn.

Annons

I dag är 66-åringen pappa till sex barn, som han har tillsammans med två kvinnor. De tre yngsta barnen Eira, Arvid och Malte, som han har tillsammans med nuvarande sambon och kärleken Susanne Jonsson, är i dag tonåringar.

Ebba Hultkvist Stragne (Wilma Steen), Samuel Fröler (Dr. Johan Steen) och Marie Richardson (Eva Steen) porträtterade den protagonistiska familjen i Skärgårdsdoktorn.
Ebba Hultkvist Stragne (Wilma Steen), Samuel Fröler (Dr. Johan Steen) och Marie Richardson (Eva Steen) porträtterade den protagonistiska familjen i Skärgårdsdoktorn.

Trots att det kommer med en del utmaningar att vara tonårsförälder, så krediterar han barnen för sin goda hälsa (med undantag för artros och ett knä som spökar).

– Med tonårsbarn håller man sig ung. Dels måste man vara ung i sinnet och hålla sig à jour, dels måste man träna, äta sunt och vara försiktig med alkohol för att orka med. Jag har aldrig rökt och slutade feströka för en herrans massa år sedan, säger han till damtidningen.

Samuel Fröler och Susanne Jonsson på Kristallengalan röda matt 2022.
Samuel Fröler och Susanne Jonsson på Kristallengalan röda matt 2022.

Hans mamma uppmanades göra abort

Samuel Fröler växte upp i en troende familj, under inflytande av pappa Lennart som var präst. Han medger att han har svårt att intellektualisera gudstron, men att den är närvarande i hans liv som en trygghet än i dag.

Annons

Skådespelaren berättar öppenhjärtigt för Amelia om äldre syskonet Ingemar, som är närmst honom i ålder, och dennes funktionsnedsättning. Ingemar föddes nämligen med Downs syndrom.

När hans mor blev gravid med Samuel i magen, sa läkarna att hon borde överväga abort, eftersom det fanns en risk att även han kunde födas med Downs. Samuel berättar att han burit med sig föräldrarnas val att föda honom, trots den risken, eftersom det är ett kvitto på hur önskad han var.

Brodern föddes med Downs syndrom: Fanns ingen hjälp att få

Han berättar vidare för damtidningen om det starka bandet till Ingemar och instinkten att skydda honom:

– Min bror behövde mycket tid och mina föräldrar kämpade för honom. På 50- och 60-talet fanns ingen pedagogisk hjälp för barnen, det var mer förvaring och de drog sig för att lämna honom på en institution. När Ingemar var tio och jag knappt sju, förstod jag hur utsatt han var. Trots att det bara fanns så kallade institutioner, ville mina föräldrar att ändå att han skulle få någon form av utbildning. Eftersom det inte fanns någon sådan där vi bodde, blev han placerad på ett hem. Där började jag förstå hans utsatthet och min känsla för honom stärktes. Jag tyckte enormt synd om Ingemar, för jag upplevde att det var ett hemskt ställe, som jag inte ens ville besöka.

Ur uppväxten har Samuel anammat en livsinställning som grundar sig i att ”snällhet är underskattat.”

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons