Solveig Ternström bytte skådespeleriet mot politiken
Men efter en lång skådespelarkarriär valde hon att byta bana – och blev politiker i stället, med en stormig karriär.
– Jag fick inte säga vad jag ville, berättade Solveig efter att ha lämnat Centerpartiet.
Solveig Ternström, 85, började sin långa bana i rampljuset när hon vann en skönhetstävling hemma i Sundsvall och fick vara omslagsmodell på tidningen Se. Efter att ha tagit examen flyttade hon ner till Stockholm och började på Dramatens elevskola, där hon gick mellan 1959 och 1962. Hon gjorde roller i filmer och tv-serier som Bombi bitt och jag och Röda rummet, men det är för rollen som hemmafrun Elisabeth Lager i tv-serien Svenska hjärtan som många fortfarande kommer ihåg henne.
Serien, som handlade om en grupp människor i ett radhusområde utanför Göteborg, sändes i fyra säsonger mellan 1987 och 1998 och blev en stor succé med miljonpublik i SVT.
Blev politiker efter Svenska hjärtan
Efter sina framgångar som skådespelare, där hon också gjorde en rad uppsättningar på Dramaten, valde Solveig att svänga om och byta karriär på ålderns höst. 2006 toppade hon Centerpartiets riksdagslista, och lyckades därmed knipa en av de åtråvärda platserna som riksdagsledamot.
Men tiden som politiker slutade i kaos. Efter oenigheter med partiet och dåvarande partiledaren Maud Olofsson valde Solveig att lämna Centerpartiet, och sitt sista år i riksdagens tillbringade hon som politisk vilde.
– Jag fick inte säga vad jag ville. Politiker är förmodligen indoktrinerade sedan de var unga att tro att de får säga vad de vill, men det är partiet som bestämmer. Det är inte så stor demokrati - det är en stark partistat och det är några få som bestämmer. Det Maud och partiet säger, det ska andra i partiet också säga, sa hon till Expressen, och konstaterade att hon i stället stöttade Mona Sahlin inför valet 2010.
Larmade om situationen på Dramaten
Solveig Ternström är inte rädd för att säga vad hon tycker. Långt före metoo-rörelsen larmade hon om missförhållanden och bristande jämställdhet på Dramaten. Sju år före det feministiska uppropet kritiserade hon den kungliga teatern, där hon hade jobbat under långa perioder.
– Det finns ju en del manliga skådespelare som är ganska obehagliga och besvärliga. De utnyttjar sin ställning otroligt mycket och det är det jag reagerar väldigt starkt på. Även om du går in i en roll kan du inte hålla på och trakassera privat, har hon sagt till Expressen.
Vad hon blev utsatt för ville Solveig inte berätta, och på den tiden var det inget alternativ att gå till ledningen med problemet.
– Nej, det var inte tal om att man skulle prata om det. Det fanns inte på kartan att man skulle nämna det. Men jag har råkat ut för det. Särskilt om man är yngre råkar man ut för det. En äldre skådespelerska säger ifrån. Dessutom vet männen också att man inte ger sig på äldre skådespelerskor på det sättet som man gör med unga. Och de unga kvinnorna vill ju vara till lags, fortsätta och få stora roller. Det är en ganska läskig situation som unga skådespelerskor är i och då får de äldre skådespelerskorna säga ifrån och de gör de ju.