Stieg Larsson hotades till livet innan han dog
Men under sin livstid var Stieg Larsson främst en framstående journalist, som dödshotades för sina granskningar av nazister och högerextrema.
– Stieg Larssons succé med böckerna har överskuggat hans liv och arbete där han var en pionjär inom att systematiskt bevaka högerextrema grupper, har Olof Berglind sagt till Expressen.
Stieg Larssons Millenium-triologi, med böckerna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes har sålts i 90 miljoner exemplar världen över, och filmatiserats både i Sverige och Hollywood.
De enorma framgångarna fick Stieg Larsson dock aldrig se röken av – när han föll ihop på sin arbetsplats den nionde november 2004, och dödförklarades en timme senare på sjukhus, var böckerna inte utgivna än.
Mycket av Stieg Larssons gärning som journalist har hamnat i skuggan av hans stora boksuccé, men under sin karriär var det främst journalistiken som Stieg ägnade sin tid och energi åt. 2018 gjordes dokumentärfilmen Mannen som lekte med elden, som med hjälp av material från Stiegs privata arkiv visar hans privatliv och liv som journalist.
– Stieg Larssons succé med böckerna har överskuggat hans liv och arbete där han var en pionjär inom att systematiskt bevaka högerextrema grupper, har Olof Berglind, projektledare för dokumentären, sagt till Expressen.
Stieg Larsson gjorde en rad granskningar och specialiserade sig på att bevaka högerextremism och nazister i Sverige – något som ledde till att han dödshotades. Redan 1982 var hans korrespondent för den brittiska antifascistiska tidningen Searchlight, och 1991 gav han ut boken Extremhögern tillsammans med Anna-Lena Lodenius. Fyra år senare grundade Stieg Larsson stiftelsen Expo, som fortfarande är verksamt än idag.
Hotades av nazister
Mycket av sitt arbete gjorde Stieg om nätterna – vilket gjorde att han hade svårt att komma upp om morgnarna för sitt dagjobb som grafiker på TT.
– Han kom ofta in runt två på eftermiddagen fast han började vid nio. Men sen var han kvar till sent på kvällarna. Han missade aldrig någon deadline, berättar TT:s tidigare bildchef Kenneth Ahlborn i dokumentären.
I Mannen som lekte med elden visas hur Stieg kartlägger högerextrema rörelser, och hur han på grund av det hängs ut i nazistiska tidningar med namn, bild och adress. På posten får han pistolkulor och hotbrev.
”Stieg Larsson ska passa sig noga och sluta skriva skitartiklar. En olycka händer så lätt! Han kan ramla under tunnelbanan”, står det på en handskriven lapp.
Till slut var det en plötslig hjärtinfarkt som tog Stieg Larssons liv. Han blev 50 år gammal.