Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Stig Ossian Ericson blev Fader Fouras med hela svenska folket

03 mar, 2022
AvAino Oxblod
FotografTT,.
Skådespelaren Stig Ossian Ericson var inte bara Fader Fouras i Fångarna på fortet – han spelade också i Göta kanal och Världens bästa Karlsson.
2012 gick han bort, 88 år gammal, och hyllades för sin långa karriär.
– Han var omtänksam och brydde sig. Han var äkta, hyllades han av Gunde Svan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

Stig Ossian Ericson föddes 1923, och hade i början av sitt liv inga planer på att bli skådespelare. Visserligen var han engagerad i studentteatern när han studerade, men det var mattelärare han skulle bli. Det var föst vid 40 års ålder som han lämnade lärarbanan för att istället sätta upp revy på den numera nedlagda Stockholmsteatern Casinoteatern.

Under 1970- och 80-talet kom karriären igång ordentligt, och han arbetade med ikoner som Tage Danielsson, Hasse Alfredsson, Owe Thörnqvist och Beppe Wolgers. Oftast syntes Stig Ossian i utmärkande biroller – han spelade pappan i Astrid Lindgren-klassikern Världens bästa Karlsson, och hade en roll i Göta kanal.

Även om skådespelaren har en lång rad roller i filmer, serier och pjäser på sin resumé, så är han mest ihågkommen som Fader Fouras i Fångarna på fortet, mannen som läste upp gåtorna för deltagarna i det populära underhållningsprogrammet.Han hade rollen från 1992 till 2000, programmets mest populära sändningsår.

Annons

Gunde Svans fina minne av Stig Ossian Ericson

2012 somnade Stig Ossian Ericson in, 88 år gammal. Han sörjdes då bland annat av sina gamla Fångarna på fortet-kolleger.

– Jag har bara fina minnen av honom, och hans fina fru. Han hade ett stort hjärta och han var väldigt eftertänksam. Han var lugn och inkännande men samtidigt var han finurlig och glad i livet. Han var gränslös i sitt sätt att vara, och på så sätt var han ung i sinnet. Han tyckte verkligen om livet, sa Agneta Sjödin till Aftonbladet.

Gunde Svan berättade hur Stig Ossian var en lugn och trygg person, som var ett bra stöd på inspelningarna.

– Vi hade bara tio minuter på oss att avsluta programmet, annars skulle lågvattnet göra att vi tvingades sova kvar på fortet. Jag var så enormt stressad och det bara snurrade i huvudet på mig, det såg han. Han tog fem minuter med mig och lyckades tala herr Svan lugn. Vi lyckades avrunda programmet och kunde åka tillbaka till fastlandet, sa Gunde Svan 2012.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons