Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Svante Thuresson isolerade sig helt före sin död

15 feb, 2023
AvAino Oxblod
FotografTT.
Svante Thuresson var under många decennier en av Sveriges mest älskade jazzartister, och syntes ofta i tv.
Men när coronapandemin kom tappade Svante Thuresson lusten – och isolerade sig från omvärlden innan han dog.
– Han svarade inte på mejlen, han svarade inte på samtalen, säger vännen Claes Crona.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

Många minns Svante Thuresson som en av landets mest folkliga jazzsångare och musik – han uppträdde program som Allsång på Skansen och Melodifestivalen, och har sjungit med artister som Lill Lindfors, Siw Malmkvist, Pernilla Andersson och Anne-Lie Rydé.

Svante Thuresson och Siw Malmkvist.
Svante Thuresson och Siw Malmkvist.

Men från början var det inte självklart för Svante att bli just jazzsångare. Han spelade trummor, och bland musikervännerna sågs det som ”nördigt” att sjunga på 50-talet. Det var först när han i början av 60-talet gick med i gruppen Gals and Pals som han började sjunga professionellt, och det dröjde inte länge innan han hyllades vitt och brett för det.

Annons

1966 vann Svante Thuresson Melodifestivalen tillsammans med Lill Lindfors och deras Nygammal vals. De stora framgångarna gjorde dock att Svante valde att dra sig tillbaka från artistlivet under 70-talet – all press tog bort det som var roligt med musiken, och Svante valde att arbeta i en musikaffär i stället.

– Alltså folk är ohyggligt uppmärksamma på vad man gör. Den allra minsta lilla ändring så- ”va, vad gör han nu? Det där var inget bra. Det var mycket bättre på skivan hemma.” Man kände hela tiden.. då är det tråkigt, då är det inte kul att sjunga. Och det var väldigt mycket sånt. Det spelade liksom ingen roll vad man gjorde, om jag gjorde andra grejer som jag gillade, berättade Svante Thuresson i en intervju med Sveriges radio-programmet Jazzradion 2017.

Svante Thuresson och Anne-Lie Rydé.
Svante Thuresson och Anne-Lie Rydé tävlade i Melodifestivalen 2007-

Isolerade sig sista tiden

Det skulle dröja över 20 år innan Svante tog steget tillbaka in i populärmusik igen, och sjöng This guy is in love with you tillsammans med Anne-Lie Rydé. Det blev starten på en ny del av hans karriär, och Svante syntes flitigt på scenerna och i tv-rutan.

Annons

Svante kände sig som allra mest hemma på scenen inför en publik – därför blev coronapandemin och alla nedstängningar ett hårt slag mot honom. Hans inplanerade konserter ställdes in, och Svante blev allt mer isolerad och folkskygg.

– Det var ju på grund av corona. Det var anledningen helt enkelt. Så det blev sämre och sämre. Jag försökte peppa honom. Jag försökte att många av mina kolleger skulle mejla honom, eller sms:a. Men han svarade inte på mejlen, han svarade inte på samtalen. Det var egentligen bara mig och ett fåtal som han pratade med. I och med att han inte kunde ut och sjunga så tappade han sugen, berättade vännen Claes Crona för Expressen 2021.

Svante Thuresson fick aldrig stå på en scen igen efter pandemin. I maj 2021 gick han bort, 84 år gammal, efter en kortare tids sjukdom. Efter hans bortgång hyllades Svante av sina forna kollegor.

Svante Thuresson.
Svante Thuresson ville stå på scen.

– Jag tycker att han var en fenomenal sångare. Han var också egen i sin sångstil, han var verkligen personlig i sitt framförande. Man kunde direkt höra att det var Svante som sjöng, sa Lill Lindfors till Expressen.

Annons