Ted Gärdestads tragiska sista tid i livet – vännens fina ord
”Sol, vind och vatten”, ”Himlen är oskyldigt blå” och ”För kärlekens skull” är bara några av hans hits.
I dag är Ted Gärdestads låtar riktiga klassiker – och har kommit att bli självklarheter på exempelvis midsommarfester, bröllop och picknickar.
Ted Gärdestads liv var långt ifrån händelselöst och 2018 skildrades det i filmen Ted – För kärlekens skull, med Adam Pålsson i huvudrollen som Ted.
Ted Gärdestads relation med brodern Kenneth
Intresset för musik väcktes tidigt och Ted Gärdestad ska ha skrivit sin första låt ”Sollentunavalsen” redan som barn.
Eftersom han också kom att bli en mycket skicklig tennisspelare var Teds öde emellertid inte utstakat från barnsben. Ted Gärdestad har till och med jämförts med legendaren Björn Borg, och på grund av hans stora talang på tennisbanan fanns det en möjlig alternativ väg att gå. Men till sist blev det musiken som segrade!
Tillsammans med brodern Kenneth Gärdestad skapade Ted de storslagna låtarna vi i dag håller kära. Ted komponerade musiken, medan Kenneth skrev de vackra texterna.
– För mig var Ted verkligen en lillebror som jag tog hand om, jag var ett slags beskyddare, hans väskbärare. Det var helt klart mer än syskonskap, han var på många sätt en del av mig själv, sade han, har Kenneth tidigare berättat i en intervju med Expressen.
Men trots att de båda stod bakom musiken så var det Ted som stod i rampljuset, medan Kenneth hamnade i skymundan.
– Han var min åtta år yngre bror och det var lite lustigt att han alltid fick stå i rampljuset. Det kändes orättvist. Vi gjorde ju allt tillsammans. Men vi älskade varandra högt och den enes framgång blev också den andres lycka, har Kenneth sagt till tidningen.
Kenneth och Ted Gärdestads musikaliska framgångar
När Ted Gärdestad till slut bestämde sig för att satsa på musiken så gick allt plötsligt i en rasande fart. Redan som 16-åring släppte han sitt första album tillsammans med brodern Kenneth. I debutalbumet ”Undringar” ingår några av hans mest uppskattade låtar genom tiderna, såsom ”Jag vill ha en egen måne”, “Snurra du min värld” och ”Så mycket bättre”.
Många låtar blev snabbt mycket populära och klättrade upp på Sveriges radios hitlista ”Tio i topp” – och det är inte att undra på!
– Teds musik är personlig. Han gjorde precis samma sak som Abba. Han skapade sin egen musikaliska identitet, har gitarristen Janne Schaffer sagt till Nöjeslivet om Teds musik och storhet.
I takt med att musiken blev allt mer omtyckt så blev också Ted själv en stor idol för många, och inte minst en riktig så kallad ”flickidol”.
Ted Gärdestads kärleksrelation och familjeliv med Ann Zacharias
När Ted på 80-talet var som mest populär så fann han kärleken i skådespelaren Ann Zacharias.
– Jag älskade Teds nyfikenhet, han var så mångsidigt begåvad, han skrev fantastisk musik och var duktig på tennis. Han var en väldigt mjuk person, romantisk och nyfiken och det är väl det vi kvinnor söker hos män, berättar Ann i en intervju med Aftonbladet.
Deras relation blev inte långvarig, men under deras år tillsammans hann de skaffa två barn ihop; dottern Sara och sonen Marc.
Ted Gärdestads tuffa år av sjukdom och livet i sekten
Kändisskapet visade sig ha en tuff inverkan på Ted Gärdestad och Ann Zacharias menar att han så småningom blev personlighetsförändrad. När han lämnade livet som stjärna i Sverige bakom sig för att ingå i Bhagwansekten menar skådespelaren att han aldrig riktigt kom tillbaka.
– Man ville tjäna pengar på honom och han sprängde sig för att leva upp till kraven. Vår lyckligaste period var när han läste teologi och jag filosofi på universitetet. Då väntade jag Sara, vårt första barn. Sen gick han med i den religiösa Bhagwanrörelsen. Förvandlades. Blev en annan, berättar hon för Svenska Dagbladet.
Ted led också av svåra psykiska besvär, som senare har benämnts som schizofreni. Han hörde skrikande röster i sitt huvud och hade en enorm bacillskräck, men vad hans besvär berodde på sades aldrig högt förrän dagen han dog.
– Jag använde aldrig ordet schizofren medan Ted levde. När jag pratade med mamma och pappa om det så kallade vi det ”en psykos” eller ”psykiska problem”, har Kenneth Gärdestad berättat för Expressen.
På midsommardagen 1997 valde Ted att ta sitt liv genom att hoppa framför ett tåg vid Häggviks station i Sollentuna.
MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP:
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.
Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: chatt på mind.se
Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101
Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda Korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 020 -18 18 00.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se
Harpos fina ord om Ted Gärdestad
Ted Gärdestad lämnade efter sig ett hål i mångas hjärtan, när han vid 41 års ålder slutade sina dagar.
Men familj, vänner och fans är åtminstone ense om en sak – som erbjuder en liten ljusglimt i mörkret. En av Teds vänner, artisten Jan Harpo” Svensson, satte ord på känslan mycket fint i en intervju med Aftonbladet 1997 som Nöjeslivet refererar till:
– När jag hör hans röst känns det tungt. Men genom musiken lever Ted vidare. Det känns skönt.