Totta Näslunds hemlighet avslöjades efter hans död
I juni 2005 gick han plötsligt bort mitt under en pågående konsert som soloartist.
Efter det chockartade dödsfallet avslöjades stjärnans hemliga projekt.
Under sin livstid rönte Torsten ”Totta” Näslund stora framgångar med Nynningen, Nationalteatern, Tottas Bluesband och som soloartist.
Det stora genombrottet kom på 70-talet, då han kom att bli en betydande röst under den svenska proggvågen.
Men stjärnans liv fick ett minst sagt abrupt slut. Vid 60 års ålder, mitt under en pågående turné avled han plötsligt den 19 juni 2005.
Dödsorsaken och det hemliga projektet avslöjades först efter faktumet.
Så blev Totta Näslund en odödlig progg-, rock- och bluesikon
Näslund föddes på 40 talet järnbruksstaden Sandviken, en bit väster om Gävle. Han skulle dock komma att växa upp i den lilla orten Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun, där han känt fick en frireligiös uppfostran.
Totta började sjunga tidigt, vilket ledde till att han började betraktas och behandlas som en outsider. Musiken blev också hans biljett därifrån. Vid 25 års ålder tog han sitt pick och pack och drog till Göteborg – här började livet på riktigt.
Han varvade jobb i hamnen med att spela akustisk gitarr på krogarna runt om i staden. Här föddes proggbandet Nynningen, i vilket Totta blev sångare. År 1972 släppte han och de övriga bandmedlemmarna Bertil Goldberg, Tomas Forsell och Nikke Ström albumet För full hals, som bestod av tonsatta dikter från den ryske revolutionspoeten Vladimir Majakovskij.
Bandet skulle bli tongivande i den svenska proggrörelsen på 70-talet och Totta blev snabbt uppmärksammad.
– Jag började i en bra tid. I dag är det fortune and fame för ett kort ögonblick och sedan är det slut, sa musikern till Göteborgs-Posten år 2005.
Efter Nynningen kom rockbandet Nationalteatern, följt av Tottas bluesband på 80-talet. Inom loppet av några decennier hade Totta etablerat sig som betydande progg-, rock- och bluesikon inom svensk musik.
Totta Näslunds tuffa sjukdomskamp blev känd efter hans död
Men snart skulle tiden komma på Totta Näslund ville pröva vingarna som soloartist. Han hann ge ut totalt åtta album under den här tiden, varav flera placerade sig högt upp på den svenska albumlistan. Han hade den där Midas hand-förmågan att förvandla åtaganden till guld.
Stjärnans sista album i livet lanserades i anslutning till ikonen 60-årsdag den 1 april 2005. Plattans släpp följdes av en turné, men som vi alla vet i dag tog den folkkära sångarens liv slut innan turnés sista speldatum.
Efter det plötsliga dödsfallet blev dödsorsaken känd. Tottas sista tid hade präglats av en tuff kamp mot magcancer. Enligt Expressen var vännen och musikerkollegan Mikael Wiehe en av de första som fick veta om sjukdomen.
Hemliga dokumentären: ”Det är så privat”
Men det var inte bara sjukdomen som Totta hade låtit hålla hemlig under turnén. Tillsammans med filmaren Bernt Hermele var han även i full gång med att spela in en dokumentär om den pågående dödskamp.
– Han hanterade sjukdomen med full öppenhet framför kameran, även om han förklarade att han inte ville prata om den offentligt. Totta ville få den här tiden skildrad, men var noga med att resultatet skulle bli mitt i språnget, framåtblickande, sa Bernt Hermele till Expressen år 2017.
Vidare vittnar Bernt om Tottas syn på dokumentären – och anledningen bakom varför han höll sjukdomen hemlig.
– Jag tycker det är så privat. Jag håller det för mig själv. Skaffa dig cancer själv så får du se hur det känns, berättar dokumentärfilmaren för tidningen att Totta ska ha sagt några dagar innan dödsögonblicket. Vid tidpunkten ska han också ha låtit meddela att han njutit av varenda litet ögonblick som livet gett honom.
Den 19 juni 2005 somnade han in vid 60 års ålder på Östra sjukhuset i Göteborg, efter en blodpropp orsakad av magcancern.