Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Tuva Novotnys stilresa – se bilderna

20 okt, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
tuva stil
Tuva Novotny har gått sin egen väg. Det gäller också kläderna – Femina har spanat in hennes stilresa, från genombrottet i slutet av 90-talet till i dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 enkla tips för att se mer elegant utBrand logo
8 enkla tips för att se mer elegant ut

Hon var bara tonåring när hon fick rollen som Nora i Skilda världar 1996. Men Tuva Novotny hade redan då förberett sig för skådespelarkarriären under många år – redan som litet barn regisserade hon sina småsyskon, har föräldrarna berättat.

Tuva Novotny föddes i Stockholm men familjen flyttade till Åmot i Värmland när hon bara var några år gammal. Hon har själv beskrivit det som en gröna vågen-grej och båda föräldrarna har haft konstnärliga karriärer – pappa David regissör och mamma Barbro skådespelare och konstnär.

Annons

– Min familj är så långt från kapitalism och karriärtänkande man kan komma. Det var mera, pang! Stanislavskij på bordet. Men framför allt har de stöttat mig i mitt yrkesval. De har pushat och omhuldat mig, gett mig både kritik och uppmuntran, berättade hon för Expressen tidigt i karriären.

”Kändisskapet har jag sett som ett ingrepp”

Från genombrottet i såpoperan har Tuva Novotny gått till att bli en av våra mest hyllade skådisar – och numera är hon även regissör. Den senaste tiden har hon bland annat syns i uppmärksammade serien Allt och Eva.

Samtidigt har hon lyfts fram som extremt privat och en sorts ny Greta Garbo. Under många år har hon bott i Danmark samtidigt som hon i princip aldrig synts på kändisfester – bortsett de egna filmpremiärerna – och i intervjuer har hon aldrig talat om privatlivet.

– Kändisskapet har jag sett som ett ingrepp. Jag tycker det verkar skitsvårt att ha ett offentligt liv på sociala medier. Gud vad det måste kräva jobb, har Tuva Novotny sagt till Café.

Annons

Ville skapa debatt om utseendefixering

På senare tid har det ända talats en hel del om hennes privatliv. Orsaken till det är att hon häromåret fick sitt tredje barn, det första med kärleken Alexander Skarsgård. Men trots att de är två av Sveriges mest kända skådespelare lyckades de, före barnet, hålla relationen hemlig länge.

– Väldigt enkelt. Man rör sig inte i offentliga sammanhang, är inte på sociala medier och pratar inte om sitt privatliv, har Tuva Novotny sagt till Café.

När samma tidning, som då hade en lite annan karaktär, 2000 utsåg Tuva Novotny till Sveriges sexigaste kvinna lät hon sig fotograferas i jeans och tröja, utan smink.

– Jag försökte skapa en debatt om utseendefixeringen. Naivt kanske. Men jag gjorde vad jag kunde, sa hon till Expressen något år senare.

Kolla in Tuva Novotnys stilresa genom åren

Den attityden har sedan märkts genom hela hennes karriär. Genom åren har hon ofta dykt upp i urtvättade t-shirts och på röda mattan har hon oftare synts i kostym än i klänning. Kolla in Tuva Novotnys stilresa på bilderna nedan.

Annons
I Gul & Blå-skjorta 2000. Charles Hammarsten/TT
2002. LEIF ERIK NYGÅRDS
I punkig t-shirt 2004. Jonas Hessman/TT
Annons
2005. Leif R Jansson / TT
I samband med inspelningarna av Bröllopsfotografen 2008. Fredrik Sandberg / TT
Annons
Flanellskjorta och t-shirt 2010. Bertil Ericson / TT
2012. Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT
Annons
På premiären av Mördaren ljuger inte ensam 2013. Karin Törnblom/TT
Filmfestivalen i Venedig 2015. / ddp USA / TT
Annons
2018. Mediapunch/REX
Hemma i Stockholm 2023. Henrik Montgomery/TT
Annons
Premiären av Allt och Eva 2024. Karin Törnblom/TT
Annons