Ulf Elfvings livsändring – efter alla år i radion
Men efter att hans program P4 Plus lades på is har Ulf Elfving tvingats lägga om sitt liv för en mer arbetsbefriad vardag – något som blev en stor omställning för ikonen.
– Först tyckte jag det var bedrövligt att trappa ner så rejält på radioarbetet, säger han till Hemmets journal.
Ulf Elfving är en radioikon av rang – redan på 1960-talet började han jobba i Sveriges radio. Radioprogrammet Efter tre blev hyllat för sin mjuka framtoning och ”omvända skjutjärnsjournalistik”, och 1989 fick Ulf Elfving till och med Stora journalistpriset för radioprogrammet.
Elfving har också gjort jobb i SVT, och exempelvis varit programledare för Melodifestivalen flera år. Men sedan 90-talet har profilen hållit sig till radion, och hörts i bland annat P4 Plus.
78-åringen skulle ha kunnat gå i pension med gått samvete för mer än ett decennium sedan, men har medvetet valt att fortsätta sitt jobb i radion.
– Det är kul att behålla lite jobb så länge man kan. Det är inte alla givet. Nu för tiden är man inte särskilt attraktiv på arbetsmarknaden efter fyllda 50. Med tanke på det är jag extra tacksam över att få fortsätta. Vilken lyx och lycka att ha ett jobb som man tycker är skojigt! Det är en väldig förmån, säger han i en intervju med Hemmets journal.
Flyttades bort – lagt om livet
Under alla sina årtionden inom radion har Ulf Elfving valt att vara frilansare, och har tackat nej till fast anställning. Det har gjort att han kunnat göra andra jobb utanför Sveriges radio, men har också kostat honom jobb. När Ulf Elfving hade varit uppskattad programledare för Melodikrysset i sju år fick han plötsligt lämna jobbet för att Kent Finell, som var fast anställd på Sveriges Radio, skulle ha något att göra.
– Så är det att vara frilans. Det händer hela tiden att programserier och engagemang försvinner, men då dyker det upp något annat istället. Jag, som är en inbiten optimist, är glad att se att det där alltid brukar lösa sig, säger Ulf Elfving till tidningen.
Det var också så det blev förra vintern, när hans program P4 Plus lades på is. Plötsligt stod Ulf utan ett fullt jobbschema, och tvingades lägga om sitt liv.
– Först tyckte jag det var bedrövligt att trappa ner så rejält på radioarbetet, men nu har jag börjat vänja mig vid en mer radiofri vardag och kan faktiskt till och med njuta av den. Det är väldigt skönt att kunna ha massor av tomma timmar och få ägna sig åt att läsa tidningar och annan avkoppling.