Nu finns nya nationella riktlinjer vid endometrios för en mer mer jämlik vård
Ett 40-tal rekommendationer har sammanställts i de efterlängtade nationella riktlinjerna om endometrios, och de handlar bland annat om att upptäcka sjukdomen tidigare.
– Många har fått vänta väldigt länge på rätt vård och vi har flera rekommendationer som kopplar till det, säger Socialstyrelsens projektledare Elisabeth Eidem till SVT Nyheter.
En av rekommendationerna som åsyftas är att hälso- och sjukvården ska erbjuda utredning av misstänkt endometrios till personer med svåra menssmärtor, när paracetamol och inflammationshämmande läkemedel inte biter.
Läs även: 7 symtom på endometrios som du inte ska ignorera
I Sverige är cirka 250 000 kvinnor drabbade av endometrios, och ungefär 100 000 av dem har så svåra besvär att de behöver vård. Smärtorna vid endometrios kan vara väldigt handikappande och den som har sjukdomen har även ökad risk för infertilitet och äggstockscancer.
Hittills har vården vid endometrios skilt sig beroende på var i landet du bor och vem du träffar, och med de nya riktlinjerna hoppas man nu kunna få en mer jämlik vård i hela Sverige.
Läs mer: Lena Dunhams gripande text om hysterektomin: ”Vet att jag vill ha en bebis”
De nationella riktlinjerna kommer efter att såväl läkare som patientföreningar har larmat om stora brister i vården vid endometrios, bland annat om att det har tagit åratal att få en diagnos men också att patienter inte har känt sig trodda när de har kommit i kontakt med vården.
Källa: SVT Nyheter
Artikeln publicerades först på MåBra.
Läs även: Nu är det klart: Cellprovtagning blir gratis i hela landet