Ny forskning: Så påverkas kroppen när du viktpendlar
Att hålla fast vid ett nytt och bättre sätt att äta kan vara svårt. Många av oss hamnar därför i en evig loop av på och av där vi svänger mellan att vara strikta och att helt ge upp och halka tillbaka till ohälsosamma vanor. Det här kan vara påfrestande på tålamodet och självkänslan, men hur påverkar det våra kroppar?
Tidigare forskning har indikerat att det här sättet att pendla upp och ner i vikt som en jojo kan vara stressande, framför allt för hjärtat och kärlen, och att man därför ska undvika att hoppa på och av olika dieter.
Nu visar ny amerikansk forskning att det här kan vara fel och att en-på-och-av-mentalitet när det gäller att äta nyttigt kanske inte är så dåligt för kroppen, och i synnerhet hjärtat, som man tidigare trott. Även om det så klart är bäst för kroppen att äta nyttigt hela tiden.
Forskarna har undersökt vad som händer med våra blodvärden om vi under korta perioder på 4–6 veckor äter nyttigt för att sedan i några veckor falla tillbaka i gamla vanor och sedan hoppa på den nyttiga maten igen. Precis som många håller på när de vill börja leva mer hälsosamt.
Bergochdalbana för blodvärdena
Försökspersonerna fick äta antingen en Medelhavsinspirerad kost med fokus på fisk och nyttiga fetter eller en diet med fokus på ett lågt saltintag. Båda grupperna åt mycket frukt och grönsaker under sina nyttiga perioder.
Under de nyttiga perioderna blev värdena man höll koll på, blodtryck, blodfetter, blodsocker och insulinnivåer, snabbt bättre. Lika snabbt blev de sämre igen när försökspersonerna började äta som de gjorde innan igen. Och återigen förbättrades värdena lika snabbt när de hoppade på det nyttiga ätandet igen.
Det råder alltså ingen tvekan om att man utsatte sina blodvärden för lite av en bergochdalbanefärd. Men till skillnad från vad man tidigare trott verkar det här inte påverka hjärtat på ett negativt sätt, utan snarare tvärtom. Perioderna av bra värden var nyttigt för hjärtat, även när de bara höll i sig i några veckor.
– De här resultaten bör uppmuntra människor att inte ge upp om de misslyckas med sina försök att börja äta nyttigare. Kroppen blir inte resistent mot försöken och inte heller är de skadliga för dig, säger professor Wayne Campbell som varit ansvarig för studien.
Han säger att mer forskning behövs kring det här beteendet och hur det påverkar kroppen, men den nya forskningen är uppmuntrande för alla som kanske snart halkar av sina satsningar några veckor efter nyår.