Odla i pallkrage – tips och saker att tänka på
Allt fler har fått upp ögonen för odling och vill prova på sina gröna fingrar både i hemmet och ute i trädgården. Pallkragen är populär bland såväl nybörjare som mer erfarna hemmaodlare och ett smart redskap för att komma igång med köksträdgården redan i vår.
Här följer svar på några vanliga frågor och tips för dig som vill sätta igång med att odla i pallkrage:
Varför välja pallkrage?
Pallkragen är ett bra alternativ för dig som vill odla i trädgården, men inte lägga allt för mycket tid och energi på att gräva långt ner i jorden eller snickra själv. Den fungerar även på uteplatsen där det annars kanske inte skulle gå att odla. Det är helt enkelt ett lätt och praktiskt sätt att börja odla på liten yta.
Vad ska man tänka på innan man sätter igång med att odla i pallkrage?
Om du vill måla pallkragen i valfri färg är det bäst att göra innan du sätter igång med odlandet. Välj en färg som låter träet andas och olja även in träet för att förlänga livslängden på pallkragen.
Hur placerar man pallkragen?
Du kan placera pallkragen i princip var du vill i trädgården, men tänk på hur mycket sol respektive skugga det är på platsen i förhållande till behovet av de växter du ska odla. Bottna pallkragen med tidningspapper, kartong eller en markväv för att förhindra ogräs från att komma in.
Placera två pallkragar på höjden om du vill odla rotfrukter eller grönsaker som är mer kraftigt växande. Du kan även välja att ha tre pallkragar (eller fler!) på höjden om du inte vill böja dig ner.
Hur börjar jag odla i pallkrage?
Fyll din pallkrage med jord när du är nöjd med placeringen och har bottnat den. Satsa på en bra jord som passar för dina kommande odlingar, gärna ekologisk. Nu är det bara att sätta igång med det roliga!
Vad kan man så och odla i pallkrage?
Eftersom jorden i pallkragen är belägen lite högre upp blir den snabbare varm och du kan börja så i den redan tidigt på våren. Valmöjligheterna är många – de fröer du kan sätta i tidigt är allt från salladssorter till rädisor, palsternacka och ärtor. När det börjar vara lite fler plusgrader kan du sätta i allt från olika kryddväxter, bärbuskar, morötter och lök till potatis. Man kan även plantera färdigköpta små plantor i pallkragen, exempelvis jordgubbar.
Hur tar man hand om pallkragsodlingen?
Förutom att gödsla vid behov, rensa ogräs, gallra och vattna så att jorden håller sig fuktig kan det vara bra med hjälpmedel som håller ohyra och andra glädjedödare på avstånd från dina odlingar.
Det finns bland annat snigelskydd som går att montera på pallkragen och en fiberduk över skyddar mot fåglar och katter som gärna tar upp fröer och små plantor ur jorden. Ett lock på har samma effekt, samt att det gör pallkragen till ett växthus under våren. Det finns även regelrätta växthus att kombinera med pallkragen.
Ska du odla växter som klättrar kan det vara en god idé att kombinera med en spaljé. Andra tillbehör som finns är golv- och jordskydd som skyddar underlaget och ser till att jord inte sipprar ut ur pallkragen.
Hur maxar jag pallkragen?
Planering är A och O för att nyttja pallkragarna till max när det kommer till att så grönsaker och rotfrukter. Läs på om de sorter du ska plantera och hur tätt de går att plantera ihop. Satsa på fina kombinationer och mönster och våga prova på både örter, grönsaker och blommor. Inspireras av den franska köksträdgården som blandar grönsaker och blommor i en vacker potager!
Det går även att kombinera flera pallkragar, dels för att kunna odla på höjden, men även för att skapa ett litet trädgårdsland med flera odlingar. Kombinera pallkragar i olika storlekar och former för en vacker grönskande hörna på tomten.
Källa: Blomsterlandet, Plantagen
Läs mer: