Oväntat lämnad i trettioårsåldern – så går du vidare
Åsa Kruse är psykolog och författare till Lämnad: att överleva en oväntad separation, en bok som skildrar de processer man genomgår under en ofrivillig separation. Här delar Åsa kloka tankar om vanliga reaktioner när man blir plötsligt lämnad – och tips på hur man rider ut stormen. För det går över, även om det kanske inte känns så just då.
Att relationer krisar eller tar slut i trettioårsåldern är inte ovanligt, säger Åsa Kruse.
– Det är inte så konstigt. Många träffas i 20-årsåldern och sedan utvecklas och förändras man väldigt mycket som person mellan 20 och 30. Runt trettio ställs allt på sin spets – ska vi leva ihop och skaffa barn tillsammans? Om svaret inte känns självklart är det lätt (och rätt) att man börjar tveka.
I början kan den stora och plötsliga förändringen vara svår att ta in – och hur hanterar man det man inte riktigt kan ta in?
– Chocken av att bli lämnad kan göra att man inte känner igen sina egna reaktioner och känslor, vilket kan vara skrämmande i sig. Vissa kan drabbas av både ångest och panik. Men låt det komma, det går över. Man ska inte ställa krav på att man ”borde” reagera på något särskilt sätt. Acceptera dina känslor, alla reaktioner är normala, menar Åsa.
När man inte får några svar
Ofta känns det som att man inte får tillräckliga svar på ”varför”, vilket kan göra det ännu svårare att förstå. Men Åsa menar att man nog bara får acceptera att det är så det är.
– Den som lämnar kanske inte vill svara på alla frågor, för att inte såra den man gör slut med ännu mer. Och har man ställt alla frågor utan att få några svar, måste man inse att det inte är lönt att sätta press på någon som ändå är på väg bort. Det där är ett pussel som man lägger för sig själv med tiden.
Vad behöver man för att kunna må bra igen?
Åsa Kruse poängterar vikten av att inte isolera sig eller börja med destruktiva beteenden, utan söka stöd hos familj och vänner. Att få prata mycket är otroligt viktigt för att kunna bearbeta. Det är också viktigt att hålla i sina rutiner och kommer upp och ut på saker, en promenad räcker gott. I början kan man behöva hjälp med det här, så se till att du har sällskap. Det är också bra om man klarar av att gå till jobbet. Även om det kan vara tufft att ta sig dit på morgonen ger det dig rutiner, sällskap, en känsla av meningsfullhet och något annat att fokusera på.
– Berätta vad som hänt för din chef och dina närmaste kollegor och var tydlig med att du inte kommer kunna prestera 100 procent, men att du gör vad du kan, tipsar Åsa.
Hur lång tid är ok att sörja? När blir man glad igen?
– Det tar tid att bearbeta och acceptera en sådan här sak. Jag tycker man ska ge sig själv ett antal månader innan man kan förvänta sig att det värsta har lagt sig. Det kan ta upp till ett år innan man är ute på andra sidan. Det är naturligt att det går upp och ner under tiden, men det måste ändå gå sakta framåt i sin helhet.
Tidigare pratade man mycket om sorgens olika ”faser”, ett begrepp som Åsa menar att man går mer och mer ifrån idag.
– Visst finns de, men faserna går ofta in i varandra och man glider in och ut ur dem flera gånger. Den första chocken och ångesten utvecklas till djup sorg, som ofta övergår i ilska. Man behöver ilskan för att kunna ta avstånd från sin före detta. Många drabbas också av både skam och skuldkänslor över att det blev som det blev.
Viktiga steg att komma förbi i en separation
Alla steg i bearbetningen är viktiga, poängterar Åsa Kruse. Men att klara av att vistas på platser där man vet att man riskerar att stöta på sitt ex eller orka gå till gemensamma favoritställen igen kan vara betydelsefulla milstolpar. Och såklart att kunna känna tillit till någon ny. Efter en tid måste man helt enkelt våga satsa igen.
När behöver man professionell hjälp?
– Om det har gått många månader sedan separationen och alla dagar är lika svarta och meningslösa. Även om man sörjer ska man kunna ha ljusglimtar då man kan avledas och kan skratta och prata om annat.
Hur hanterar man relationen till exet bäst?
– Ta avstånd. Det är svårt att gå vidare om man inte får distans, framför allt om exet är ambivalent. Man behöver ofta ha distans under en ganska lång tid. När allt har läkt kanske man kan ta upp kontakten igen om man vill, men om man inte varit överens om att göra slut är det få par som klarar av att ha en kompisrelation efteråt.
Hur hanterar man sin barnlängtan om man blir lämnad?
Om man känner sig redo att skaffa barn – och kanske hade trott att det var nästa steg med sin partner, kan det kännas oerhört tufft att ofrivilligt börja om. Framför allt i en ålder då det lätt kan kännas som att alla de ”bra” redan är upptagna och tiden rinner ifrån en. Och hur ska man någonsin kunna våga öppna sitt hjärta igen?
– Man måste se tiden an, det är verkligen inte kört bara för att man är trettio och nybliven singel. Ofta går det väldigt fort när man träffar någon ny i den här åldern och många gånger har de förhållandena bättre förutsättningar för att hålla. Vid 30 man är mer ”färdig” som person och vet vad man vill och vad man letar efter. Håll hoppet uppe, peppar Åsa Kruse.
Här kan du köpa ANNONS Lämnad: att överleva en oväntad separation.
Bild: TT
Läs mer:
Skaffa barn själv – allt du vill veta
6 svenska kändisar som berättat öppet om sina separationer
Forskning: Singlar är lyckligare och har bättre relationer