Plommonpaj med vaniljsås
(ca 14 bitar)
Botten:
3 dl hasselnötter
21 medjooldadlar, urkärnade
1 tsk kanel
1 nypa salt
8–15 plommon, beroende på storlek, urkärnade
Vaniljsås:
5 dl cashewnötter, blötlagda 2 tim och sedan sköljda
4 dl vatten
2 msk honung
1 tsk bourbonvanilj
rivet skal av 1 ekologisk citron
Pajbotten:
1. Mixa hasselnötterna till önskad storlek i en matberedare. Jag gillar när pajbottnen är lite ”chunky”, så mixa inte för länge.
2. Lägg i de urkärnade dadlarna, en och en när matberedaren är igång.
3. Tillsätt kanel och salt. Mixa ihop det hela: det ska bli en deg som hänger ihop.
4. Pressa ut degen i en paj- eller springform (24 cm i diameter).
5. Här kommer testet: Halvera plommonen och skär dem sedan i tunna halvmånar. Det underlättar om du använder en vass kniv.
6. Börja i ytterkant och placera plommonhalvmånarna omlott, fortsätt lägga ut dem i en spiralform.
Vaniljsås:
1. Mixa alla ingredienserna till en slät kräm i en höghastighetsmixer eller blender. Om du inte har hunnit blötlägga cashewnötterna går det att göra vaniljsåsen ändå. Du kan dock behöva tillsätta mer vätska för att få rätt konsistens. Det är också bättre för magen om du använder blötlagda nötter.
Tips!
När det är säsong för sharonfrukt byter jag ut plommonen mot sharonfrukter. Då blir pajen om möjligt ännu vackrare.
Missa inte vår intervju med Erika Billysdotter som tipsar om hur du kommer du igång med raw food.