Potatissoppa med bönor & ost
(4 personer)
ca 300 g potatis
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt, urkärnad
1 stjälk blekselleri
1 gul lök
1/2 dl olivolja
80 g färsk spenat
1 liter hönsbuljong
200 g kokta borlottibönor eller vita bönor, finns på burk
ca 20 färska basilikablad
rivet skal av 1/2 citron
salt och peppar
50 g hyvlad parmesanost
Beredning: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Hacka vitlöken och skiva chili, blekselleri och lök tunt.
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs potatis, vitlök, chili, selleri och lök. Lägg i spenaten och låt den mjukna. Häll på buljongen och koka tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
Skölj bönorna och blanda ner i soppan tillsammans med grovhackade basilikablad och citronskal. Låt soppan bli riktigt varm, smaka av med salt och peppar.
Fördela i varma sopptallrikar och servera med hyvlad eller riven parmesanost på toppen.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM