Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Ekonomiska kvinnofällorna – så undviker du

18 nov, 2024
FotografTT.
Annifrid Huhtala
Som kvinna är det lätt att hamna i vanliga ekonomiska fällor när man är i en samborelation eller gifter sig.
Feminas privatekonomiska expert Annifrid Huhtala varnar för de vanligaste misstagen, som kan förstöra din ekonomi som kvinna.
– Det kan ha stora ekonomiska konsekvenser i framtiden, säger Annifrid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

När man blir sambo eller gifter sig med sin partner så finns det mycket att tänka på för att det ekonomiskt ska bli så bra som möjligt för alla inblandade – oavsett om man lever tillsammans livet ut, eller om relationen så småningom tar slut.

Det man först behöver bestämma är om man vill ha separat eller gemensam ekonomi. Feminas ekonomiexpert Annifrid Huhtala reder ut fördelarna med de olika uppläggen – så här kan du tänka!

Vad finns det för fördelar med delad vs gemensam ekonomi?

Fördelar med delad ekonomi

  • Delad ekonomi är ofta en bra start i en relation, innan man har en tydlig bild av framtiden med den andre.
  • Delad ekonomi kan vara en bra lösning om man har väldigt olika syn på ekonomi och har olika tankar om vad man ska spendera pengar på.
  • Det är lättare att prioritera eget sparande eller egna intressen.

Fördelar med gemensam ekonomi:

  • Att ha gemensam ekonomi är ofta ett väldigt enkelt upplägg. Alla inkomster går in i en gemensam pott, alla räkningar dras från den gemensamma potten, och man slipper snacket om vems tur det är att betala eller hur man ska dela på utgifterna. Har man varit tillsammans länge eller kanske har barn tillsammans brukar det kunna göra saker betydligt enklare.
  • En gemensam ekonomi säkrar att båda parter får samma levnadsstandard.
  • Att ha gemensam ekonomi är ett enkelt sätt att hantera att någon tjänar mer än den andra, eller när inkomster varierar mycket från månad till månad.
  • Kom dock ihåg att prioritera ett eget sparande och inte bara spara gemensamt, särskilt om ni är sambor.

Vanliga ekonomiska kvinnofällorna

Det finns flera olika situationer att vara uppmärksam på som kvinna i ett äktenskap eller en samborelation – situationer som du till en början inte lägger någon stor vikt vid, men som kan bli ett problem längre fram.

Annons

Annifrid Huhtala reder ut några av de vanligaste fällorna, och hur du undviker dem.

Sambon äger bostaden.

– Man flyttar in till sin sambo som äger sin bostad sedan innan, och man är med och både amorterar och kanske även går in med till exempel renoveringskostnader. Köper man inte in sig i bostaden har man inte rätt till något i bodelning om ni skulle separera eller någon av er skulle avlida, och man har potentiellt betalat av delar av sin sambos bolån som då blivit rikare medan man själv får börja om på noll utan något sparande. Köp in dig i bostaden, eller låt bli att amortera på din sambos bolån!

Barn och särkullbarn

– Är man sambos med barn eller särkullbarn (barn från en tidigare relation) behöver man vara mycket uppmärksam på att man har råd att ta över lån på bostaden och bo kvar om partners avlider, eftersom barnen har rätt till sitt arv direkt när ni inte är gifta. Detta kan skapa mer problem i en redan tung situation.

Annons

Vård av barn-fällan

– Kvinnor som tar mycket VAB, föräldraledighet eller deltidsarbete i småbarnsåren kompenseras ofta inte av sin partner för den lägre pensionen som detta orsakar. Det kan ha stora ekonomiska konsekvenser i framtiden. Att räkna ut vad skillnaden blir och exempelvis komma överens om att partnern pensionssparar åt den som tar mycket VAB eller föräldraledighet är en lösning på detta, och den med högre inkomst kan också föra över premiepensionsrätter hos Pensionsmyndigheten till den andre.

Våga investera pengarna

– När det gäller sparande och investeringar är det bra att som kvinna förstå skillnaderna i beteende som ofta finns mellan män och kvinnor. Kvinnor sparar mindre och investerar mindre. Det leder på sikt till stora skillnader i sparkapital mellan män och kvinnor. När kvinnor väl investerar är de ofta bättre investerare, eftersom de inte tar riktigt lika hög risk som män. Men problemet är alltså att kvinnor ofta tar för låg risk, eller ingen risk alls med sitt sparande och då växer inte pengarna på samma sätt.

Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn
Annons