Så undviker du att barnens sparpengar hamnar i fel händer
Att spara pengar till sina barn är ett fint sätt att säkra barnets ekonomi den första tiden som ung vuxen. Det är dock viktigt att fundera över hur pengarna ska sparas på ett säkert sätt. Både för att undvika att barnet "slösar" pengarna direkt och för att de inte ska tillfalla någon annan.
Det är nämligen lätt hänt att vara naiv och låta den ena föräldern själv stå skriven på barnets sparkonto. Vid ett dödsfall eller en skilsmässa kan osämja uppstå. I värsta fall roffar den ena föräldern åt sig pengarna i en ren hämndaktion.
För att undvika dessa scenarion bad vi sparexperten Christina Sahlberg förklara hur man lättast ”säkrar” barnens sparpengar. Christina Sahlberg jobbar som sparkekonom på Compricer och har skrivit böcker som Fixa din privatekonomi och Egen ekonomi – ekonomitips för dig som flyttat hemifrån.
Hur undviker man att barnens sparpengar hamnar i orätta händer?
– Sparar du i barnets namn tillhör pengarna barnet och i en eventuell skilsmässa är pengarna barnets. Om ni sparar i ert eget namn på ett sparkonto så se till att båda föräldrarna står på kontot. För att vara helt säkra på att pengarna hamnar där de ska kan ni – och även andra som kanske sparar till barnet, till exempel mor- och farföräldrar – skriva i ett testamente vem de tillhör. Detta kan kännas onödigt jobbigt när man sätter upp ett sparande, men du behöver bara göra det en gång och du slipper mycket strul och oro vid en skilsmässa eller ett dödsfall, säger Christina Sahlberg.
Vilka fördelar och nackdelar finns det med att spara pengarna:
I föräldrarnas namn?
– Fördelarna med att spara i ditt eget namn på ett ISK eller ett sparkonto är att du kan besluta när barnet ska få pengarna och vad de får användas till. Nackdelen är att om något händer tillfaller inte pengarna automatiskt ditt barn. Du behöver skriva ett testamente så att sparandet tillfaller barnet vid exempelvis ett dödsfall eller en separation.
I barnets namn?
– Fördelen med att spara i barnets namn är att du vet att pengarna tillfaller barnet när den fyller 18 år, dock kan du inte påverka vad de används till eller skjuta fram tiden då barnet får pengarna. En annan aspekt att tänka på är att sparandet i barnets namn kan komma att påverka möjligheten att få olika bidrag, och även skatten.
Går det att ”låsa” barnets sparande till att hen exempelvis är 20-25 år?
– Ett sätt att lösa detta är att spara i sitt eget namn. Då är pengarna dina tills det att du vill ge bort dem till barnet. Skriv ett testamente, så att om något händer är dessa pengar ditt barns. Du kan också spara i en kapitalförsäkring där du kan skriva vid vilken ålder du vill att pengarna ska tillfalla ditt barn.
Vad ska man tänka på när det kommer till olika sparformer?
– Ett Investeringssparkonto (ISK) är en bra form att spara i. Tyvärr kan föräldrarna inte stå gemensamt på detta sparande och du kan inte välja förmånstagare. Det är därför viktigt att man skriver in att detta konto ska gå till barnet i ett testamente. Om du sparar i barnens namn kommer kontot automatiskt att tillfalla barnet på barnets 18-års dag.
– En kapitalförsäkring går inte heller att samäga men du kan välja förmånstagare. Sätter du barnet som förmånstagare så ärver barnen kontot om föräldern dör - inte den andra föräldern. En annan fördel med kapitalförsäkring är att du kan styra uttaget, alltså bestämma hur mycket och när barnet ska få pengarna.