Gabriella vände sin ekonomi efter upptäckten – kunde säga upp sig
Nu, 15 år senare, har hon kunnat säga upp sig från sin anställning och har ekonomisk frihet att kunna bestämma över hur hon vill att livet ska se ut.
– Jag älskar att resa och ville inte behöva gå till min chef och be om att få vara ledig, jag ville vara chefen som bestämde det, säger hon.
Gabriella Ekström har aldrig haft några ekonomiska problem, men de första 30 åren av sitt liv var besparingar och investeringar inget hon lade särskilt mycket tid och tankekraft på. Men så för 15 år sedan hamnade hon på en föreläsning som hölls av Lyxfällan-profilen Charlie Söderberg, och hela hennes inställning till privatekonomi ändrades i grunden.
– Där fick jag höra att det liksom var inom räckhåll för mig att investera, det hade jag inte förstått. Jag hade inte ens öppnat tanken för att jag skulle kunna äga aktier. Jag trodde att tusenlappen man fick över i slutet av månaden satte man på ett sparkonto på banken med två procents ränta.
Efter den första föreläsningen gick Gabriella ytterligare sju gånger till efter det, och varje gång förstod hon mer, och blev ännu mer inspirerad. När hon sedan gick Charlies kurs insåg hon att allt inte bara handlade om aktier, utan ett förhållningssätt i stort.
– Man fick ett helhetsgrepp på vem man var och vart man ville. Det satte igång väldigt mycket olika tankar hos mig. Jag började konsumera allt inom ekonomi – alla poddar, alla böcker och diskussionsgrupper på Facebook.
För att lära sig ännu mer bjöd hon hem en av sambons vänner som redan var kunnig, och han fick lära dem mer om investeringar. Hon hoppade också på erbjudanden från banker som då var nya uppstickare, som Avanza och Nordnet. Gabriella insåg att hon hade tålamodet det krävdes för att kunna bygga upp sin ekonomi.
– Det som Charlie målade upp var att det här var möjligt, man behövde bara uthållighet. Man kunde inte bli rik snabbt, men med tålamod så kan alla bli rika långsamt. Då tänkte jag helt enkelt att ”det kan ju jag göra”.
Lade om sin privatekonomi – steg för steg
Gabriella började steg för steg lägga om sitt liv, och lyckades få snurr på sin ekonomiska utveckling genom att sluta spontanshoppa kläder och planera sina matinköp efter vilka varor som fanns på extrapris.
– Innan kunde jag åka med en kompis till ett köpcentrum och handla fastän jag inte behövde någonting, och så länge jag hade någon tusenlapp över i slutet av månaden så var det okej. Nu blev det som en sport.
Hon fortsätter:
– Det viktigaste för mig är att jag aldrig känt att jag försakat något. Många säger att de vill leva här och nu, och jag känner att självklart ska man göra det. Men man måste också våga fråga sig själv vad det innebär att leva – behöver man köpa den där tröjan på köpcentret, eller kan en vacker promenad med en kompis också vara att leva?
Det var inte bara vardagsekonomin som Gabriella såg över – när det var dags att köpa hus med sambon lärde hon sig så mycket som möjligt om att förhandla med banker, för att få så förmånlig ränta som möjligt. Inför ett möte med en bank hade hon skrivit upp en annan banks ränta på ett block, som hon sedan ”råkade” visa under bankmötet.
– Under mötet erbjöd hon mig ännu bättre ränta, bara för att hon förstod att jag visste vad en bra ränta var.
Kunnat gå ner i arbetstid
Fram till för några år sedan var Gabriella, i dag 45 år, både anställd på ett företag, samtidigt som hon drev sitt eget. I dag har hon kunnat säga upp sig från anställningen, och har många olika sysselsättningar – hon sitter i styrelser, är redaktör och skriver artiklar. Genom att vara egenföretagare har hon fått en större frihet som hon eftersträvat.
– En av mina drivkrafter var att kunna bestämma själv, inte nödvändigtvis att jag inte ska jobba eller göra någon nytta. Men jag älskar att resa och ville inte behöva gå till min chef och be om att få vara ledig, jag ville vara chefen som bestämde det. Vill jag sitta i Spanien och skriva en artikel så går det.
Gabriella bor i dag på landet med sin sambo och hund, och brukar börja dagen med att arbeta några timmar – men kan sedan ta långa promenader med hunden, fågelskåda eller träffa en vän. Hon har helt enkelt mer fritid än tidigare. Att ta steget att säga upp sig, och samtidigt inte jobba 150 procent med sitt eget företag, var ett stort beslut för henne.
– Jag var så inrutad i hur man skulle leva – man skulle jobba i 40 år och sen kanske gå i pension. Så det var ett stort steg för mig. Jag ville att det skulle vara ett verktyg för ett bättre och behagligare liv.
Gabriellas ekonomiska tips
Efter att Gabriella har medverkat i tidningar är det många som hört av sig till henne och bett om investeringsråd – något hon inte vill ge. I stället hoppas hon kunna inspirera andra till att lära sig mer om privatekonomi och våga ta steget att investera i fonder.
– När jag varit med i någon artikel är det vanligt att folk hör av sig och frågar ”Vilken aktie ska jag köpa?”. De tror att knepet är att kasta pil på en tavla med olika aktier, och så ska man träffa vinnaren. Men det är inte sånt jag håller på med. Jag har en skittråkig portfölj med fonder, investmentbolag och lite ”gubb-aktier”.
Med gubb-aktier menar Gabriella att hon föreställt sig att hon haft en liten gubbe på axeln, som påmint henne om att hålla huvudet kallt och inte göra drastiska investeringar eller få panik när börsen sjunker.
– Det är inget lotteri. Det finns så klart inga garantier, men investerar man brett och vettigt och över tid, så har man väldigt goda förutsättningar att skapa sig bra förutsättningar.
Vilket är hennes bästa tips för en trygg privatekonomi? Helt enkelt att börja i rätt ände – sparande före investeringar.
– Jag börjar alltid med att fråga ”Har du har en buffert?”. Har du ens ett grundspar som gör att du är trygg i din ekonomi, så att vi kan börja fundera på hur det skulle se ut i framtiden om du investerade? Men det tycker folk är tråkigt. Man vill inte prata om buffert, man vill prata om börsen.