Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Nya förslaget: Nu blir studielånet tio gånger dyrare

07 okt, 2021
AvElin Jonsson
Fotograftt
Regeringen har lagt ett förslag på att räntan på studielånet höjs till 0,5 procent för alla som tagit studielån efter 1989. Det skulle innebära en höjning på tio gånger från dagens ränta på 0,05 procent, skriver @aftonbladet .
Regeringen har lagt fram ett förslag om en räntehöjning för studielånet. Vilket innebär att lånet kan bli tio gånger dyrare för alla som tagit lån efter 1989. Förslaget möts av kritik från facket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

Nu föreslår regeringen att räntan för studielånet höjs till 0,5 procent för alla dem som tagit sitt studielån efter 1989, vilket är en stor höjning från dagens ränta som är på 0,05 procent. Studielånet kan därmed bli tio gånger dyrare för alla som tagit lån efter 1989. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Om du låt säga har CSN-skulder på 200 000 kronor innebär en eventuell höjning av räntan att den nya återbetalningstiden förlängs med ett år, enligt utbildningsdepartementets uträkningar, skriver TT.

Ska täcka skulder som CSN inte räknar med att få in

Regerigens argument för förslaget om en högre ränta grundar sig bland annat i de skulder som CSN räknar med ska gå förlorade, och ska alltså finansiera den luckan. Den eventuella räntehöjningen ska även täcka upp för CSN:s nya satsning för den som börjar studera mitt i livet – som innebär att de som jobbar eller nyligen gjort det kan vidareutbilda sig med upp till 80 procent av lönen i stöd under en period.

Annons

Förslaget om höjd ränta kritiseras

Förslaget rimmar inte väl med facket som nu riktar skarp kritik till regeringens förslag, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är olyckligt, för det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, till tidningen.

Några andra som också sågar förslaget är TCO och Sveriges Förenade studentkårer.

– Vi tycker det är dåligt. Vi tycker inte att omställningsstudiestödet ska finansieras genom att ta mer pengar från yngre studenter, vilket förslaget innebär. Vi tycker att man ska hålla räntan som i dag och i stället höja studiebidraget, säger Jack Vahnberg, ordförande i Göteborgs Förenade studentkår, till Göteborgs-Posten.

– Att de ska vara med och bekosta något specifikt, det är väldigt olyckligt. Och att det är en viss grupp på arbetsmarknaden som ska bekosta något som alla ska ha nytta av. Vad händer då i ett läge när omställningskostnaderna kanske skjuter i höjden samtidigt som bankräntan går upp?, säger Göran Arrius på Saco och menar att han tycker att det är anmärkningsvärt med ett förslag som slår mot en viss grupp på arbetsmarknaden.

Rent konkret innebär den eventuella höjningen att skulder under 200 000 kronor förlängs återbetalningstiden ett år.
TV: Från rookie till börshaj - så gör duBrand logo
TV: Från rookie till börshaj - så gör du
Annons