Professor: "Husse och matte borde få ledigt när hunden är sjuk"
Att katter och hundar kan öka sina ägares välbefinnande har konstaterats många gånger i olika studier. Nu visar en studie att om husdjuret blir kroniskt sjuk mår också husse och matte dåligt, med stress, ångest och depression som följd.
Per Jensen som är professor i etologi vid Linköpings Universitet anser att samhället bör överväga olika stöd för dessa djurägare och att frågan om VAH, vård av husdjur, lyfts.
– Med tanke på hur viktiga husdjuren är för sina ägare och betydelsen för människors hälsa och välbefinnande vore det väl inte helt ologiskt att tänka sig att man fick ta ledigt för att vårda ett sjukt husdjur på liknande villkor som när man har ett sjukt barn, säger han till SVT Nyheter.
I studien, som genomfördes vid Kent State University i Ohio, deltog 238 hund- och kattägare. Hälften av dem hade ett djur som var kroniskt sjuk och den andra hade ett friskt husdjur. Deltagarna fick svara på frågor som använts i forskning på närståendes mående när en familjemedlem blir sjuk. Ordet ”släkting” i frågorna byttes ut mot ”husdjur”, sedan fick ägarna skatta frågorna från högt till lågt.
Studiens resultat visar att ägare till sjuka djur har högre nivåer av stress, depression och ångest jämfört med ägarna till friska djur.
De över 700 000 hundarna och över miljonen katter som finns i Sverige har stor påverkan på sina ägares livsstil och hälsa – oavsett om de är friska eller inte.
– Husdjur kan fungera som terapi med stora samhällsvinster. Den här forskningen visar att det också blir allvarligt när djuren blir sjuka. En praktisk aspekt av det är att samhället kan behöva fundera på olika stöd för dessa djurägare, säger Per Jensen till SVT.
Foto via Instagram/thellajohnson