Psykologen: Vanorna som kan förebygga höstdepression
När dagarna blir kortare blir många av oss tröttare. Kontrasten mellan soliga sommarmånader och mörka kyliga höstdagar är påtaglig och för flera av oss är det faktorer som har stor inverkan på både humör och energi. Hur mycket vi känner och vad vi upplever varierar från person till person, men att höstdepression är ett återkommande uttryck under den här tiden på året är ett som är säkert.
– Det råder inget tvivel om att många människor känner sig väldigt nedstämda när mörkret kommer, vad än orsakerna är. De flesta av oss blir lite tröttare och kanske en aning mer likgiltiga. Studier som gjorts pekar på att tre till fem procent av befolkningen faktiskt blir deprimerade på hösten, säger Anna Bennich Karlstedt, psykolog och psykoterapeut.
Vanliga symtom på höstdepression
Anledningen till att det bara är vissa som drabbas av höstdepression är att alla har olika motståndskraft och fallenhet för att utsättas av olika typer av åkommor i livet, däribland depression under hösten.
– Vi har såväl biologiska som psykologiska sårbarhetsfaktorer i botten, och så den miljö vi befinner oss i, som påverkat vårt mående, säger Anna.
För de som är drabbade av höstdepression kan vanliga symtom vara ökad trötthet och en känsla av att nattsömnen inte räcker till, brist på energi och lust, humörsvängningar, nedstämdhet och minskad sexlust. Även ett ökat sug efter socker och kolhydrater kan vara tecken på depression under hösten.
Har du känt dig nedstämd under mer än två veckor och har symtom som stämmer överens med de ovan rekommenderar 1177 Vårdguiden att du kontaktar din vårdcentral eller psykiatriska mottagning för hjälp. Känner du dig inte i behov av utomstående hjälp men vet med dig att du brukar känna dig tröttare och mer håglös under hösten finns det mycket du själv kan gör för att förebygga känslan av depression. Här är Annas bästa tips mot höstdepression:
Viktiga vanor i vardagen för att motverka deppighet:
- Rutiner när det kommer till kost och sömn är väldigt viktiga för att må bra. Låter trist, men hjälper verkligen. Mår du redan dåligt? Då är det här extra betydelsefullt.
- Fysisk aktivitet är guld värt. Försök träna 30 till 40 minuter, tre gånger i veckan, och då gärna pulshöjande. Det ger en effekt som är jämförbar med antidepressiva (men utan biverkningar).
- Beteendeaktivering är en viktig komponent när det kommer till att ta sig ur känslan av deppighet. Ofta slutar vi göra saker som gör livet värt att leva när vi blir nedstämda och orkeslösa, och så startar en negativ spiral. Vi slutar träffa vänner, gå på promenader och annat vi vanligtvis tycker om – vilket gör en ännu mer trött och dyster – och så fortsätter det.
- Vistas utomhus mitt på dagen – i dagsljus.
- Ljusterapi är omtvistat, med det fungerar för vissa och eftersom det är fritt från biverkningar kan det vara värt att prova.
- Socialt stöd gör stor skillnad om du mår dåligt, och även om det kan vara jobbigt att be om hjälp är det viktigt att våga. Umgås med någon du tycker om, eller någon/några som kan ge dig både känslomässigt och praktiskt stöd i form av att hämta barnen på dagis eller laga en stor laddning middagsgryta som kan frysas in. Små saker gör stor skillnad.
Foto: Peter Knutson
Läs också:
7 olika typer av depression – det här måste du veta om dem
5 saker du kan göra för någon som är deprimerad
Osynlig depression blir allt vanligare – så vet du om du är drabbad
Artikeln publicerades först på MåBra.