Räkmackan värre än biffen – pekas ut som miljöbov i ny forskning

07 okt, 2020
AvJessica Rådne
Fotograftt
Om du vill äta klimatsmart gör du klokt i att skippa så väl hummerplatån som räkmackan. Det menar svenska forskare i en ny rapport som DN tagit del av.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Att nötkött är en miljöbov har vi vetat länge. Kossorna orsakar enligt Livsmedelsverket upp till 40 kg växthusgaser per kilo kött. Det går att jämföra med kyckling som ger utsläpp på 2-3 kg växthusgaser per kilo kött.

Fram tills nyligen har även skaldjur lyfts fram som ett miljövänligare alternativ till biff, men där får vi nu bakläxa.

Tre arter pekas ut

För enligt Rise, Research Institutes of Sweden, är klimatavtrycket för vissa skaldjur till och med större än det för biff, rapporterar DN.

Forskarna har studerat klimatavtrycket för ett 40-tal populära fiskar och skaldjur som vi äter i Sverige och då sett att Nordhavsräka, havskräfta och hummer hamnar högt upp på listan över klimatbovar.

– De ligger nära nötkött när det gäller påverkan på klimatet, säger Friederike Ziegler, forskare på Rise, och konstaterar att räkor, kräftor och hummer är inte är klimatsmart mat.

Därför är skaldjur miljöbovar

Vad beror det då på att vissa skaldjur ger upphov till stora utsläpp? Friederike Ziegler förklarar för DN:

Annons

– Det har att göra med hur skaldjuren lever. De lever inte i stim utan de lever på botten och det tar lång tid att fånga in dem. Räkor och havskräfta fiskas med bottentrål. Det är ett fiske med ganska lite fångst per tråltimma. Fiskemetoden är bränsleintensiv eftersom det går åt mycket bränsle i förhållande till fångst per timme.

Dessutom, förklarar hon, är andelen som är ätlig på en räka eller kräfta mycket liten, vilket gör att klimatavtrycket per ätligt kilo blir högt.

Ät dessa fiskar istället

Totalt sett står människans mat för nästan en fjärdedel av de årliga globala utsläppen av växthusgaser. Vill du äta mat från vattnet ska du satsa på sådana arter som lever i stim. Det gör till exempel sill, makrill, skarpsill och strömming. Dessa fiskar fiskas upp på ett betydligt mer bränsleeffektivt sätt, vilket ger mindre utsläpp.

Forskarna poängterar även att man i den nya rapporten enbart tittat på klimatpåverkan vid fångst. Därtill kommer den för transport. Levande hummer som importeras med flyg, är ett exempel på varför vissa varor är extra påfrestande för klimatet.

Annons

Källa: Dagens Nyheter, Livsmedelsverket

Foto: TT

LÄS MER:

Så inreder du miljösmart – här är bästa tipsen

Bilden på Greta Thunberg som liten – får följarna att reagera

Ikea öppnar sin första second hand-butik

Annons