Recept: Lyxig chokladtårta med björnbär
CHOKLADTÅRTA MED BJÖRNBÄR
CHOKLADMÖRDEG:
100 g mjukt smör
1 dl florsocker
2½ msk kakao
frön från ½ vaniljstång
1 knivsudd salt
1 ägg
½ dl mandelmjöl
175 g, ca 3 dl, vetemjöl
CHOKLADKRÄM:
2 gelatinblad
250 g mörk choklad, 70 %
3½ dl vispgrädde
25 g, ca 1½ msk, flytande honung
1 knivsudd salt
TILL SERVERING:
200 g frysta eller färska björnbär
2½ dl vispgrädde
BEREDNING:
1. Rör smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 min.
2. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, 20 cm i Ø. Låt vila 1 tim i frys.
3. Grädda direkt i 190° i ca 25 min. Låt svalna.
4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.
5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag till en blank chokladmassa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ svalt i minst 3 tim.
6. Garnera med björnbär, servera med lättvispad grädde. Chokladtårtan går utmärkt att göra en dag i förväg. Förvara den i kyl fram till servering.
Recept: Mandelkaka med mojitokräm
Fler läckra desserter:
Hallonparfait med rostade pecannötter
AV SANDRA PALMQVIST, CAMILLA BIESBJERG MARKUSSEN
FOTO OLOF ABRAHAMSSON, CHRISTINA UHLIN, BETINA HASTOFT