Recept på minicheesecakes med pecorino
Botten:
75 g smör
200 g danskt rågbröd
Fyllning:
200 g pecorino, italiensk fårost
400 g philadelphiaost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
1/2 krm kajennpeppar
1 gelatinblad
2 dl crème fraiche
flingsalt
Topping:
1 dl crème fraiche
3 msk hackad kapris
1 dl hackade örter, t ex basilika, mynta och persilja
flingsalt
Beredning: Klä en avlång sockerkaksform (11/2 liter) med plastfolie. Smält smöret och låt det svalna. Kör brödet i matberedaren. Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut smulorna i formen. Förvara kallt i minst 30 min.
Riv pecorinon fint och blanda med philadelphiaost, vitlök, honung och kajenn.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten, ca 5 min. Värm crème fraiche på svag värme i en liten kastrull, dra bort från värmen och rör ner gelatinet. Låt svalna. Vänd ner crème fraichen i ostsmeten. Smaka av med salt. Fördela smeten över bottnen. Täck och låt stå i kylen i minst 4 tim.
Före serveringen: Lyft upp tårtan och skär den i 16 bitar. Rör ihop toppingen och klicka på bitarna.
Av CAROLINE HOFBERG
Foto TIA BORGSMIDT