Så använder du gårdagens matrester
VEGGIEWOK
(4 personer)
2 rejäla slevar kokt spagetti
1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1 röd paprika
10 cm purjolök (det gröna)
4 salladslökar
olja till stekning
1 msk soja
3 cm ingefära, finriven
salt
en näve blandade skott och groddar
vita och svarta sesamfrön att strö över.
Beredning:
Strimla kål, morötter, paprika och purjo fint. Slanta salladslöken. Hetta upp lite olja i en wok eller i en stor stekpanna och stek/woka grönsakerna tills de mjuknat lätt. Tillsätt soja, ingefära och den kokta spagettin. Smaka av med salt. Dra bort från värmen och vänd ner groddar och skott och avsluta med att strö sesamfrön över.
RISBIFFAR
(4 personer)
8 dl kokt ris
2 ägg
1 stor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl ströbröd
salt och svartpeppar
1 tsk sambal oelek
olja till stekning
Till panering:
panko (japanskt ströbröd),
finns i välsorterade livsmedelsbutiker
Till servering:
ugnsbakade rotsaker eller en bönsallad
Beredning:
Blanda samtliga ingredienser till en fast färs. Smaka av och forma till biffar, antingen 12 lite mindre eller 6–8 burgare.
Stänk vatten på pankon och vänd sedan biffarna i den, tryck till lite så paneringen fastnar.
Stek biffarna i olja tills de
har fin färg på båda sidor.
MAC’N’CHEESE
(4 personer)
8–10 dl kokta makaroner eller annan pasta
5 champinjoner
3 msk olivolja
1 tsk timjan
salt och svartpeppar
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g riven ost
1 dl hackad persilja
Beredning:
Skiva champinjonerna och fräs dem i olja i en kastrull. Krydda med timjan, salt och peppar. Tillsätt mjölet och vispa ut alla klumpar. Slå på mjölken och värm under omrörning tills såsen kokar och tjocknar till. Tillsätt osten och fortsätt värma tills den har smält. Dra bort från värmen och rör ner persiljan.
Lägg pastan i en ugnsfast form. Häll såsen över. Ställ in i 200° varm ugn och tillaga tills ytan har fin färg, ca 20 min.
POTATISBRÖD
(1 bröd)
2–3 kalla kokta potatisar
10 g jäst
31/2 dl kallt vatten
7 dl dinkelmjöl
1/2 msk salt
Beredning:
Rör ut jästen i vattnet. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet och blanda ner i vattnet tillsammans med mjölet. Rör samman till en ganska kletig deg. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare någon minut.
Täck bunken med plastfolie och låt stå och jäsa i rumstemperatur i ca 15 tim (degen kommer först att jäsa upp och sedan sjunka ihop). Häll ut degen på mjölat bakbord och vik den dubbel ett par gånger. Stjälp upp i en brödform och låt jäsa i ytterligare 2 tim.
Sätt in brödet i 250° varm ugn och grädda i 10 min, sänk därefter värmen till 200° och baka i ytterligare ca 40 min. Låt brödet svalna på galler.
INSPIRERAD? LÄS MER:
Två rätter i en
Trolla med rester
Enkel, nyttig och god efterrätt
Foto: Karoline Jönsson