Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så får du ditt barn att lyssna – 7 smarta råd till alla föräldrar

19 maj, 2016
AvMikaela Råberg
Att fånga och behålla sitt barns uppmärksamhet kan ibland vara lättare sagt än gjort, men det finns vissa knep du kan ta till som varken innefattar mutor, skäll eller hot.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vissa är bättre än andra på att lyssna, så är det bara. Men misströsta inte om du har svårt att få ditt barns uppmärksamhet. Det finns andra vägar att gå än att överrösta, hota med att dra in lördagsgodiset och skälla.

Testa följande knep nästa gång du känner att ditt barn inte lyssnar.

1. Var en bra lärare
Som förälder är du den viktigaste förebilden – och läraren – ditt barn någonsin kommer ha. Genom att acceptera det faktum att ditt barn kommer göra misstag flera gånger i livet och inte förvänta dig perfektion har du kommit ett stort steg på vägen.

Läs också: 7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självförtroende

2. Ha tydliga regler
Samla hela familjen och kom överens om några regler som ska gälla i hemmet. Spåna fram dessa tillsammans, på så vis känner sig alla delaktiga – stora som små. Det här är också ett bra sätt för barn att lära sig vikten av kommunikation och teamwork, att man ska låta alla prata till punkt, lyssna och själva bidra till lösningar.

Annons

Välj regler som hela familjen kan efterfölja, även de vuxna, och begränsa er till 4-5 regler. Formulera dem positivt, till exempel: Vi talar vänligt till varandra”, hellre än ”Vi är inte uppkäftiga mot varandra”.

3. Fastställ konsekvenser
Ingen lär av sina misstag om det inte finns konsekvenser och det gäller även barn. Var konsekvent när det kommer till konsekvenserna och lär sig ditt barn inte av det första gången, försök igen och igen. Ge inte upp.

Ett tips är att låta ditt barn vara med och bestämma en passande konsekvens när hen brutit mot någon av era bestämmelser.

4. Släpp det
När ditt barn gör något fel, kritisera och döm inte i onödan. Håll dig lugn och sansad och när du fått ditt barn att inse sitt misstag – släpp det och gå vidare.

Fortsätter du vara arg kommer ditt barn att känna skam – även för saker som inte har med snedsteget att göra.

Läs även: 20 frågor att ställa till ditt barn i stället för ”hur var dagen”. 

Annons

5. Var förlåtande
Även om ditt tålamod är i botten och frustrationen är på väg att ta över är det viktigt att du behåller ditt lugn och visar förståelse när ditt barn begår ett misstag – oavsett om ditt barn gör det medvetet eller inte.

Att vara förlåtande är inte samma sak som att förringa misstaget, det betyder bara att du förmedlar att ingen är perfekt och att din kärlek är villkorslös. När ditt barn har förstått det kan ni lugnt diskutera eventuella konsekvenser av beteendet.

6. Vänta
Ibland är ditt barn mer mottagligt för lärdom än andra gånger och det gäller att tajma in de stunderna, annars är risken stor att informationen du vill förmedla går in genom ett öra och ut genom det andra inom några sekunder.

Ett tips är att vänta med uppläsningen tills ditt barn är mottagligt och redo att lyssna.

7. Visa kärlek
Det kostar ingenting att visa kärlek, men det betyder så obeskrivligt mycket. Barn som känner sig sedda och älskade av sin familj utvecklar en slags självuppskattning som ger dem mod och stabilitet.

Annons

Visa kärlek genom snälla ord, uppskattning och spontana kramar. Var nyfiken på deras känslor, intressen och döm dem aldrig – samtidigt som du har fasta regler och gränsdragningar.

Källa: Lifehack

Mer lästips
5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
Därför ska du inte skälla på bråkiga barn

Annons