Så klarar du extremvärmen - alla våra bästa tips
Nog för att vi längtar efter varma somrar, men någon måtta får det vara. Sverige har bjudit på kanonväder sedan början av maj, men de flesta är nog överens – riktigt så här varmt vill vi inte ha det. Av många olika anledningar.
Läs även: Det är inte inbillning – värmeböljan gör dig dummare
Den allra största anledningen är såklart att det skaver. Det går inte riktigt att njuta, för vi vet att det inte är normalt. Det ska inte vara så här varmt i Sverige. Men det är en mycket större fråga. En annan anledning är att Sverige och svenska miljöer inte är anpassade för den här värmen. Det är jobbigt för alla, framför allt för riskgrupper, som barn, äldre och djur. Här har vi samlat våra bästa tips som åtminstone hjälper dig genom de närmaste dagarna med temperaturer över 30-gradersstrecket.
Så sover du bättre i värmen
Du behöver inte pina dig igenom tropiskt varma sommarnätter, med lite framförhållning går det att överlista den värsta värmen. Att ta en kall dusch innan du går och lägger dig är ett enkelt sätt att kyla kroppen och med lite tur så somnar du innan du blir varm igen. Välj alltid bomullslakan som andas och nöj dig med påslakanet, ta ur täcket.
Är ni flera i familjen kan det vara en god idé att dela upp sig i olika rum för att undvika att ligga och klibba ner varandra. Se till att vädra ut ordentligt ett par timmar innan det är dags att krypa ner – eller kanske kan ni bädda i källaren eller ett rum som haft skugga under eftermiddagen och kvällen? Här är 10 saker som gör din nattsömn både bättre och svalare när det dallrar i luften utanför fönstret.
Djur i värmen
Våra fyrfota bästisar är MYCKET känsligare än oss i värmen och kan inte säga ifrån när de blir för varma – därför är det upp till dig som ägare att se till så att hunden inte får värmeslag i sommarhettan!
Hundar kan inte svettas som vi gör för att svalka oss, utan gör det genom att flåsa med tungan ute eller via tassarna. Tycker du det är varmt och att du skulle vilja bada kallt kommer din hund definitivt att vilja göra det.
Några varningstecken att se upp för är till exempel om din hund får svårt att andas, får ökad puls, börjar dregla eller är matt och orkeslös i allmänhet.
Katter är kända för att gilla värme, men någon måtta tycker de nog att det får vara, även de kan råka riktigt illa ut i sommarvärmen. Se till att dina husdjur har extra mycket att dricka, erbjud gärna blötmat med extra vätska i och bädda mysigt åt det på något svalt ställe i hemmet. Kanske kan du öppna upp till garaget så katten eller hunden kan söka svalka där?
Sätt gärna ut en skål vatten i trädgården även om du inte har egna djur, det är många som har det varmt och svårt att hitta vatten där ute nu.
Varma bilar
Vuxna klarar värme relativt bra, men för djur och barn är det värre. Varje år dör hundar av värmeslag efter att ha lämnats instängda i bilar. Trots att varningar går ut och vittnesmål sprids om hemska händelser sker det ändå gång på gång. Och tyvärr har det även hänt att barn avlidit efter att ha lämnats ensamma i varma bilar.
Mätningar visar att det kan det bli nära 100 grader i en bil när det bara är drygt 25 grader ute. I det här experimentet provade en man att steka ägg genom att bara sätta in stekpannan i en bil en varm sommardag. När termometern inne i bilen hade nått 50 grader, efter endast 15 minuter i bilen, hade ägget tillagats till nära nog vändstekt. Tänk dig då ditt barn eller ditt djur.
Bebisar i värmen
TÄCK INTE ÖVER VAGNEN! Varje år kommer larmen från barnmorskor och läkare, och ändå ser man det – helt övertäckta vagnar från föräldrar som vill väl, men det blir så fel. Det blir en bastu där inne. Håll er inne eller i skuggan och låt den lilla bris som är komma in i vagnen. Hellre att barnet sover dålig för att det är lite ljust än inte vaknar alls.
Bädda luftigt i vagnen och klä bebisen i lätta kläder i svala material som andas. Just nu är nog värmen värre än att det råkar komma en solstrimma på barnets hud. Erbjud bröst eller flaska ofta och hjälp gärna bebisen att kyla ner sig genom att fläkta lite eller badda försiktigt med lite svalkande vatten.
Barn i värmen
Även äldre barn har svårare att reglera värme än vi vuxna har och de är dessutom sämre på att sätta ord på hur de känner. De dricker inte i förebyggande syfte och det är ofta svårt att få i dem både mat och dryck när det är för varmt.
Släpp på eventuella regler och låt dem äta och dricka det som går ner och svalkar. Smoothies, glass, isglass, festis, fil till middag – det viktiga är att de får näring och ny energi.
Åk till havet, där blåser det ofta mer och svalkar skönt. Och nej, barnen måste inte vara ute när det är fint väder. Sätt på en film i källaren och låt dem vila.
Få i dig vätska i värmen
Om du inte kissar mellan fyra och sju gånger dagligen är risken stor att du dricker för lite vatten. Kisset bör vara ljusgult och något klart – är färgen mörkare gul visar kroppen tydligt att den behöver mer vatten.
Förutom törst är torr hy, torra ögon och hungerattacker andra tecken på att du behöver dricka mer.
Här hittar du ännu fler: 11 tecken på att du dricker för lite vatten i värmen.
Träna smart i värmen
Tränar man när det är varmt är det mycket svårare för kroppen att göra sig av med överskottsvärmen som produceras. Anstränger du dig hårt kan kroppstemperaturen stiga till över 38 grader och du riskerar utmattning och värmeslag. Så ta det lugnt!
Kanske är det nu du ska passa på att köra en viloperiod, eller köra lite mjuk yoga? Ge dig inte på onödiga fysiska utmaningar och lägg eventuella träningsrundor utomhus till tidig morgon eller sen kväll, inte mitt i stekande sol, det dränerar dina krafter i onödan.
Men – har du nära till gymmet kan det faktiskt vara riktigt skönt därinne, många gym har väl fungerande AC som gör temperaturen mycket skönare än de flesta av oss har hemma.
Få bukt med svettningarna
Glöm inte att även psykiska ansträngningar orsakar svettningar. Att joggingrundan eller att måla huset gör det är kanske logiskt, men faktum är att även mentalt jobbiga och pressande situationer kan framkalla samma reaktion. Allting som får kroppen att slappna av, till exempel djupandningsövningar, gör också att svettkörtlarna jobbar mindre.
Svettas du mycket, prova att applicera antipersperanta produkter på fötter, händer och nacke för att säkerställa att du håller dig torr.
Ät rätt i värmen
Välj mat som innehåller mycket vatten, gärna frukt och grönsker – lättare mat är också enklare att få i sig när det är varmt. Det är knappt att man ens vill stå i värmen vid grillen eller slå på ugnen och riskera ännu mer värme hemma. Många är sugna på kall mat, så satsa på matiga sallader, kallskuret eller varför inte en god gazpacho? Glöm inte att starka kryddor och kaffe (även iskaffe) kan få kroppen att producera mer svett. Här hittar du 8 nyttiga sommarluncher att njuta av i värmen.
Hantera maten rätt i värmen
Håll extra koll på maten i sommar och undvik matförgiftning och andra otrevligheter.
Picknickpacka smart; en fullpackad kylväska håller kylan i ungefär fyra timmar, se därför till att fylla ut tomma utrymmen med isklampar eller frukt. Här kan du också stoppa frysta vattenflaskor. Flaskorna får två funktioner, dels håller de maten kall, dels kommer du ha kallt vatten även på vägen hem från utflykten.
Om mat som kött, fisk, paté, sallad, kyckling och andra färskvaror stått utanför kylskåpet i mer än två timmar är det bättre att slänga den. Det är helt enkelt inte värt risken att chansa!
Bildkälla: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.
Läs även:
Så gör du svalkande irish coffee-glass – perfekt till sommarfesten!
Checklista: Så väljer du rätt kläder för att klara sommarvärmen